Život sa dijabetesom sam po sebi nije lak i zahteva veliki broj svakodnevnih aktivnosti koje se razlikuju od onih koje imaju osobe koje ne žive sa dijabetesom. Moramo misliti o dozama insulina, glikemijama koje merimo više puta dnevno, o ishrani, fizičkoj aktivnosti i velikom broju svakodnevnih prepreka. Kao da ovo nije dovoljno pa moramo brinuti i da li ćemo imati dovoljan broj tračica i ostali potrošni materijal koji nam je potreban kako bi dijabetes DRŽALI POD KONTROLOM, ne izlečili.

Trenutni Pravilnik o potrošnom materijalu Republike Srbije obezbeđuje znatno manje potrošnog materijala nego što je potrebno za pristojno vođenje bolesti. Uz sve to, veliki broj modernih pomagala kao i novijih tipova insulinske i oralne terapije nije moguće dobiti preko zdravstvenog fonda. Sve ovo je razlog zašto je potrebno izboriti se za promene i bolji položaj osoba sa dijabetesom, kako bi se obezbedio kvalitetniji i duži život.

Ko u svemu tome može pomoći?

Pre svega, tu je država koja mora shvatiti koliko je bitno raditi na prevenciji i edukaciji obolelih od dijabetesa. Dobar nacionalni plan borbe protiv dijabetesa može prvenstevno kao rezultat dati zdraviju naciju i manji broj zdravstvenih komplikacija kod osoba sa dijabetesom, a zatim i manju količinu novca koji se daje za sanaciju i lečenje ogromnog broja komplikacija koje se javljaju usled lošeg vođenja šećerne bolesti (slepilo, amputacije, krvni sudovi, bubrezi …)

Sada dolazimo do nas, osoba sa dijabetesom koji se moramo probuditi iz letargije i čekanja da neko drugi odlučuje i kroji našu sudbinu. Moramo pokazati svima onima koji odlučuju o našem zdravlju da trenutno nisu u pravu i pokažemo šta je potrebno kako bi sebi obezbedili sigurnu i zdravu budućnost. Na veliku sreću, ali i žalost, jako nas je puno i siguran sam da možemo mnogo učiniti, ukoliko se ujedinimo i zajedno krenemo u borbu. Kada kažem da nas je mnogo, mislim na svih 700.000 obolelih od dijabetesa kao i roditelja male dece i svih članova porodice. Samim tim ovaj se broj znatno povećava.

Šta je potrebno kako bi se položaj osoba sa dijabetesom poboljšao?

Kao što sam već pomenuo, pravilnik koji trenutno postoji je u krajnju ruku osmišljen tako da pruži malo onoga što je potrebno – ČISTO DA SE PREŽIVI. O modernim tipovima terapije nije potrebno ni pričati jer je to gotovo nemoguće ostvariti, osim ukoliko se ne zagrebe duboko u “plitki” džep svih obolelih i njihovih porodica. Osnovni zahtevi inicijative koje pokreću roditelji dece sa dijabetesom kao i svi oboleli od dijabetesa su sledeće:

  • Obezbeđivanje kontinuiranog merenja glikemija svim osobama sa dijabetesom (Freestyle Libre )
  • Veći broj traka za merenje svim obolelima (trenutni broj nije dovoljan ni za polovinu meseca)
  • Insulinske pumpe za sve one koji žele da ovim putem ubrizgavaju inslin (ne samo u slučajevima kada je došlo do komplikacija i loših glikemija)
  • Modernu terapiju koja se primenjuje svuda u svetu, insuline koji omogućavaju lakši i bolji život
  • Bolji položaj osoba sa dijabetesom u društvu i veća prava na normalan život
  • Saradnja sa Ministarstvom Prosvete (edukacija svih zaposlenih koji ce od jaslica, vrtica, skole … edukovati na pravi nacin svu nasu decu)
  • Sifra za bolovanje na osnovu dijabetesa, jer sada NE postoji.

Da li je ovo mnogo? Mislim da nije. Da li je moguće dobiti? Siguran sam da nije lako, ali sam uz to i siguran da je moguće. Sve što je potrebno je da se ujedinimo i apelujemo na sve da nas čuju i shvate naš problem.

Milan Markovic roditelj deteta sa dijabetesom je osnivač i pokretač ove borbe, i ovim putem bih pozvao sve da se priključe Facebook  grupi pod nazivom “Dijabetes tip 1 Libre Srbija” koja je podrzana od strane roditelja dece sa dijabetesom i broji veliki broj članova koji može biti još veći, a sve u cilju borbe za veća prava kao i bolji i lagodniji život osoba sa dijabetesom. Uključite se u diskusiju, mišljenje i ideju vezanu za to kako se izboriti za bolja prava.

Siguran sam da možemo!

Pin It on Pinterest

Share This