Dijabetes i grip

Bilo koja vrsta bolesti, bez obzira da li je to grip, prehlada ili infekcija, čini da glikemija naglo i konstantno skače. Takođe može izazvati ozbiljne probleme koji mogu naškoditi telu. Najbolji način da se ovakva situacija spreči je biti spreman i znati šta uraditi.

Šta se dešava kada smo bolesni?

Kada smo bolesni, telo je pod stresom. Kako bi se borilo sa stresom, telo ispušta hormone koji suzbijaju bolest. Međutim, ti hormoni imaju posledice. Oni podižu nivo šećera u krvi i mešaju se u delovanje insulina. Kao rezultat svega toga, teško je održati glikemiju u kontroli.

Jako je bitno kontrolisati glikemiju često tokom bolesti kako bi telo imalo dovoljnu količinu insulina. Kada telo ima manjak insulina u telu, tada počinje da gori mast kao alternativni izvor energije i proizvodi ketone koji čine da se stanje dodatno pogorša. Tada može doći do ketoacidoze, stanja koje može biti jako opasno.

Šta je bitno raditi?

Kao najbitnija stvar je često merenje glikemije, na svakih 3 do 4 sata. Prilikom merenja, ukoliko je glikemija visoka, potrebno je ubrizgavati korektivne doze insulina. Tokom bolesti dnevne doze insulina se povećavaju i za više od 50%.

Pored merenja glikemija, bitno je meriti ketone u urinu ili krvi kako bi se izbegao visok nivo ketona. Ukoliko ketoni duži vremenski period budi visoki, potrebno je zatražiti lekarsku pomoć u najbližoj ustanovi.

Ishrana tokom bolesti

Jelo i piće može biti veliki problem prilikom bolesti. Poželjno je zadržati standardan način ishrane ako je to moguće. Kao dodatak obrocima, unošenje velike količine tečnosti čuva telo od dehidratacije. Dodatna tečnost pomaže prilikom izbacivanja dodatne glukoze (i mogućih ketona) iz krvi.

Ukoliko nije moguće održati normalnu ishranu tokom bolesti, potrebno je uzimati dosta lake hrane koja prija stomaku kao što su krekeri, keksovi, supe i kaše.

Šta je bitno proveriti kod lekova

Kod bilo kog leka koji se koristiti za grip ili infekciju bitno je pročitati upustvo i sastav tog leka. Mnoge pastile i lekovi sadrže šećer ili zaslađivače u sebi. Zato je potrebno posavetovati se sa farmaceutom kako lek ne bi doveo do dodatnog povećanja nivo šećera u krvi.

Reč-Dve

Moje ime je Peđa, ali to nije i toliko bitno već je bitna suština onoga što ćemo ovde pisati. Ovaj blog je nastao iz želje da se piše o stvarima iz svakodnevnog života sa dijabetesom i deljenjem iskustava i potrebnih materijala. Moj zadatak je da Vas ne izneverim, a Vaš da mi pomognete da velikom broju naših saboraca olakšam svakodnevicu. Ja nisam doktor, i sve što pišem je moj način individualnog vođenje bolesti.

Skorašnje teme na forumu:

Galerija DIjabetes Slika

Pin It on Pinterest

Share This