Zima ove godine pokazuje svoju ćud i nemilosrdno spušta svoje temperature u “debeli” minus, znatno više nego prethodnih godina. Uobičajene aktivnosti postaju komplikovanije  jer je dosta teže pokrenuti se i naterati sebe na neku aktivnost, a opet na drugoj strani je lako unositi veće količine hrane. Upravo su ovo neki od razloga zašto mnogo istraživanja pokazuju da tokom zime HbA1C raste i znantno je teže kontrolisati glikemije.

Kako nisam ljubitelj zime i baš svih čari koje ona nosi sa sobom, primetio sam da vrednosti na meraču dosta “divaljaju” tokom zimskih meseci. Tokom zime mi je jako teško da nađem neki način fizičke aktivnosti, pa samim tim i doze rastu. Pored svega toga dosta je lakše jesti, jer hrane ima svuda. Izbegavanje gripa i virusa je otežano, jer ih ima na svakom koraku. Nekako, imam osećaj da kada dođe proleće svi problemi koje sam sada naveo nestanu i kontrola dijabetesa postaje jednostavnija.

Kako zima i nije najbolji partner dijabetesu, ovo su moji predlozi kako prevazići ovaj hladan period koji nismo sigurni koliko će još potrajati.

Sprečiti prehladu ili grip

Grip i prehlada otežavaju kontrolu dijabetesa u velikoj meri. Pored toga što se tada osećamo loše, glikemije rastu kao odgovor na bolest. Kako bi sprečili da se ovako nešto desi, bitno je utopljavati se, unositi bitne vitamine i izbegavati osobe koje su zaražene virusom. Dodatno, ukoliko ste pristalica vakcina protiv gripa, možete se i na taj način zaštiti tokom zimskog perioda.

Održavanje određenog nivoa fizičke aktivnosti

Zima nas tera da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru pored izvora toplote i grejemo se, a samim tim izgubimo rutinu redovne fizičke aktivnosti. Za ljubitelje zimskih sportova ovo i ne predstavlja veliki problem, ali ukoliko niste ljubitelj vežbanja na niskim temperaturama, onda je bolje naći drugi način da se sprovede fizička aktivnost koja će povećati reakciju ćelija na insulin.

Pokušajte da nađete ono što će za Vas funkcionisati. Nekada to može  biti šetnja do tržnog centra ili šetnja po kraju, korišćenje stepenica umesto lifta, učlanjivanje u teretanu ili vežbanje u kućnim uslovima.

Ovde možete pročitati kako se ja borim sa manjkom fizičke aktivnosti.

Pazite na svoju ishranu

Hladno vreme može uticati na ishranu na mnogo načina. Ljudi tokom zime unose veći broj kalorija kao prirodni odgovor na borbu sa hladnoćom. Tada se jede jača hrana, bogata mastima i ugljenim hidratima, a nekada odlazak u prodavnicu predstavlja aktivnost i beg od usedelosti.
Zato je bitno jesti upravo suprotno od ovoga, više povrća i voća i lagane čorbe koje utopljavaju. Odlazak u prodavnicu može bti dobra dodatna aktivnost, ali pripazite šta kupujete i nemojte pasti pod iskušenja koja nam donose ispunjeni rafovi.

Čuvajte insulin i merač na toplom mestu

Neretke su situacije u kojima se nađete napolju, i kada želite da izmerite glikemiju merač pokaže grešku jer ne može izmeriti glikemiju na temperaturi nižoj od 3°C. Tako nešto može biti nezgodno, jer u tom trenutku ostajemo bez jako bitne informacije o svojoj glikemiji. Takođe, insulin izložen velikoj hladnoći gubi svoja svojstva i postaje neupotrebljiv.

Kako bi se ovako nešto sprečilo, poželjno je ova dva za nas najbitnija pomagala čuvati od hladnoće. Za tako nešto koristim unutrašnji džep jakne, gde toplota tela pomaže da se merač i insulin sačuvaju od dodira hladnoće. Takođe, moguće je improvizovati nekom torbicom koja je dobro izolovana i koja štiti od ekstremne hladnoće.

Čuvajte svoja stopala

Zimski vazduh i hladnoća mogu ošteti kožu i dovesti do pucanja, pogotovo na nogama, što otvara vrata za pojavu rana i infekcija koje mogu biti nezgodne za osobe sa dijabetesom. Korišćenjem adekvatne zimske obuće i odeće, svakodnevnom kontrolom stopala, i korišćenjem krema za omekšavanje kože sprečavamo mogućnost pojave bilo kakve promene.

Kako nismo sigurni koliko ova zima može potrajati, bitno je voditi računa o sebi i dijabetesu tokom zimskog perioda što bolje možemo. Na neki način dijabetes i zima ne idu u potpunosti zajedno, upravo zbog svega što zima nosi sa sobom. Ipak uz malo truda je moguće doći do dobrih rezultata i sačekati proleće za neke nove izazove koji mogu biti zanimljiviji i možda malo lakši. 

Tokom istraživanja za ovaj tekst, naišao sam na internetu na zanimljivu teoriju o tome zašto se većina dijagnoza dijabetesa dešava između novembra i februara, i kako je to povezano sa evolucijom čoveka kroz ledeno doba. Tekst na engleskom možete pročitati na linku.

Pin It on Pinterest

Share This