Kako izabrati merač glikemije

Moj dijabetes Forumi Tip 2 dijabetes Kako izabrati merač glikemije

Označeno: 

Ova tema sadrži 2 odgovora, ima 3 glasa i poslednji put je ažurirana od strane  Anonimni 2 godine ranije.

Gledanje 1 članka - 1 do 3 (od 3 ukupno)
 • Autor
  Članci
 • #839

  Pedja_MD
  Glavni majstor
  • Ukupno tema: 11
  • Broj odgovora: 23

  Kod svake osobe sa dijabetesom, jedan od najbitnijih alata za lakšu kontrolu bolesti je merač glikemije. Ovom malom spravicom proveravamo da li je doza leka odgovorajuća kao i da li nam pojedena hrana odgovara.

  Merač je prost uređaj koji se sastoji od aparata za merenje, tračica koje stavljamo u taj aparat i bockalice kojom bockamo vrhove prstiju kako bi krv stavili na tračicu. Ceo postupak merenja možete pogledati ovde .

  Kako ovo nije najpristupačnije pomagalo za dijabetes, bitno je količinu tračica i merač prilagoditi svojim potrebama. Svaka kutija tračica uglavnom sadrži 50 test traka. To znači da ako glikemiju merite jednom dnevno, dovoljna jedna kutija za skoro dva meseca. Ukoliko merite glikemiju češće, naravno i potreba se povećava.

  Uglavnom u apotekama uz kupljenu kutiju tračica, dobija se i aparat gratis. Time proizvođači žele da obezbede vašu lojalnost u kupovanju tračica upravo za taj aparat.
  U našim apotekama može se naći veliki broj proizvođača i tipova merača. Neki od njih su Prizma, AccuCheck, Abbott, Bayer Bionime, Biosense. Cena kutije tračica od 50 komada se kreće od 1500din, do 3000 i više.

  Preciznost ovih merača danas je jako visoka, tako da u velikoj meri cenu diktira mogućnost aparata da sačuva u memoriji glikemije i prikazuje prosečne vrednosti.

  Koji aparat koristite i kakva su Vaša iskustva sa njim?

  "Život sa dijabetesom je pun nesavršenosti, ali na tom putu naučimo kako da vladamo nečim što je teško iskontrolisati"

  #1326

  Anonimni
  • Ukupno tema: 23
  • Broj odgovora: 24

  Veliki pozdrav , zanima me zašto Dijabetes tpa II koji se leči lekovima , nemamo pravo na tračice za merenje šećera . dali je naš šećer manje sladak ili mi netreba uopšte da ga merimo ako nemamo novac da ih kupimo? Dali lekovi tako dobro regulišu taj šećer pa nemoramo da ga kontrolišemo ?

  #2126

  Anonimni
  • Ukupno tema: 23
  • Broj odgovora: 24

  I ja imam dijabetes tipa 2. Kada sam bio jos na tabletama to isto pitanje pitanje pitao sam i moju lekarku. Odgovorila mi je da ko je na tabletama nema po zakonu prava na aparat i tracice. Presao saam na insulin i sada imam pedeset tracica za tri meseca a koliko znam da se glikeemija meri sest puta dnevno. Uopste dijabeticari su u ovoj drzavi ugrozeni. U BiH federaciji imaju prava na 150 tracicca mesecno.

Gledanje 1 članka - 1 do 3 (od 3 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Pin It on Pinterest