Insulinska pumpa

Insulinska pumpa je medicinski uređaj koji radi po principu kontinuiranog ubrizgavanja insulina, i koristi se u kontroli dijabetesa kod insulinski zavisnih osoba. Ona može pomoći u svakodnevnoj kontroli dijabetesa. Korišćenjem insulinske pumpe, moguće je uskladiti doziranje insulina sa životnim tempom, lakše nego ubrizgavanjem insulina putem pena.

Kako one rade?

 

Insulinska pumpa ubrizgava brzi ili kratko-delujući insulin kontinuirano tokom 24 časa ispod kože, i održava glikemiju između obroka i tokom noći. Često, osoba koja je koristi sama programira različite doze insulina u različito vreme dana i noći. Doze insulina su podeljene u:

  • Bazalne doze
  • Bolusne doze za pokrivanje ugljenih hidrata kod obroka
  • Dodatne ili korekcione doze

U vreme obroka koristi se dugme na insulinskoj pumpi za ubrizgavanje dodatne doze insulina koja se naziva bolus. Bolus se koristi za pokrivanje ugljenih hidrata pri svakom obroku ili užini. Ako pojedete više nego što ste isplanirali, moguće je isprogramirati veći bolus insulina da to pokrije.

Bolus se takođe ubrizgava prilikom hiperglikemije. Ukoliko ste u hiperglikemiji pre obroka, uzima se korekciona doza bolusa kako bi se glikemija vratila u normalu.

 

Postavljanje pumpe

 

Znanje o tome kako funkcioniše insulinska pumpa je jedno, ali postavlja se pitanje gde se ona postavlja. Postoje torbice za pumpu koje se mogu zakačiti za pojas, džep, brushalter, čarapu ili donji veš.insulin pump

Prilikom spavanja moguće je staviti pumpu pored sebe na krevet ili zakačiti na donji veš, čarapu, posteljinu, ivicu kreveta, pidžamu ili jastuk.

Tuširanje i kupanje su situacije kada je potrebno znati šta raditi sa pumpom. Iako su insulinske pumpe otporne na vodu, nije preporučljivo stavljati ih direktno u vodu. Umesto toga, moguće ih je raskačiti. Sve insulinske pumpe imaju mogućnost skidanja prilikom aktivnosti kao što su plivanje, kupanje ili tuširanje.

Bez obzira na sve prethodno navedeno, i dalje možete raditi zabavne stvari dok nosite insulinsku pumpu. Kada vežbate ili igrate neki sport, moguće je nositi jak elastični pojas preko pumpe. Takođe, moguće je staviti pumpu na neko vidljivo mesto zakačenu na ruku .

 

Kada je potrebno raskačiti pumpu?

 

Kada se pumpa raskači, prekida se svaki dotok insulina (bazala i bolusa) od pumpe.

Stvari koje morate znati kada se raskači pumpa su:

  1. Bitno je znati da ukoliko prekinete pumpu u toku ubrizgavanja bolusa on neće biti nastavljen kada prikačite pumpu ponovo. Potrebno je programirati novi.
  2. Uverite se da bolus pokrije bazal koji ćete propustiti. Ako je glikemija iznad 10mmol/l, možete sačekati sat vremena do bolusa
  3. Ne dozvolite da budete duže od jednog do dva sata bez ikakvog insulina.
  4. Kontrolišite glikemiju svakih 3 do 4 sata.

Iskustva drugih osoba koje koriste insulinsku pumpu, i ako imate neka pitanja da postavite, to možete uraditi u Facebook grupi INSULINSKA PUMPA.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This