Spremam se za spavanje, ni ne naslućujući ono što će uslediti u toku noći. Glikemija u 22h je 5,9 mmol/mol, dajem otprilike sebi standardnu dozu Lantusa od 28j i ležem da spavam oko 24h. U toku noći, tačnije oko 3h ujutru budi me košmar i budim se obliven hladnim znojem, dezorjentisan, odmah shvatajući o čemu se radi. Imam sreću da noćne hipoglikemije nisu česte i nisu deo moje svakodnevice, svega nekoliko puta su mi se desile za ovih 11 godina, ali ih ipak uvek primetim i probude me. Iz tog razloga što nisu česte, kada se dogode više me poremete od bilo koje dnevne hipoglikemije.

 

Kada sam se probudio i video o čemu se radi, odmah sam uzeo flašu soka i čokoladicu (koje uvek stoje pored mog kreveta) i doveo glikemiju u normalu. Nakon toga sam morao da se smirim, sredim, i tek nakon ponovne provere glikemije uz mali strah da se ne ponovi vratio sam se i utonuo u san.

Noćne hipoglikemije su za većinu osoba sa dijabetesom briga upravo zbog toga što u toku sna niko nije siguran da li će osetiti i biti u stanju da odreaguje u tom trenutku.

Veliki broj njih ni ne osetimo i dese se u toku noći. Takve hipoglikemije su uglavnom sa ne tako niskim vrednostima, preguramo ih u toku noći i do jutra glikemija poraste ili se probudimo sa blagom jutarnjom hipoglikemijom. Popodnevna dremka takođe nakon ručka može biti neprijatna ako smo dali malo veću dozu insulina i upali u hipo u toku sna.

Nocne-hipoglikemije1

preuzeto sa sajta www.valutedo.ba

Lutajući po internetu, naišao sam na jedno jako zanimljivo istraživanje koje se zove ,,world awake” i finansirano je od strane Novo Nordiska. Zapravo u njemu je prikazana statistika vezana za noćne hipoglikemije i kako se ljudi odnose prema njima. Veliki broj obolelih od dijabetesa ima strah od njih koji loše utiče na san, takođe ih ne prijavljuje svom doktoru jer smatra da su irelevantne i nemaju potrebe da troše vreme sa doktorom na tu temu. Koga sve ovo više zanima celo istraživanje može pročitati na ovim linkovima (http://www.valetudo.ba/nocne-hipoglikemije , http://www.worldawake.info/ ).

Život sa dijabetesom ne staje onog trenutka kada utonemo u san, koliko god želeli da tako bude. I dok spavamo, sa njim smo. Zato trebamo misliti o tome pre nego što zaspimo, kada dajemo večernju dozu dugodelujućeg insulina i kada večeramo jer svaki postupak tada može uticati na našu glikemiju kasnije u toku noći. Ne preskačite večeru, ako pre spavanja imate hipoglikemiju, pojedite parče hleba koje će vas držati tokom noći, ali ako dođe do nje uvek budite spremni na nju slatkišem koji čeka pored kreveta.

Želim vam lepe i mirne snove ispraćene dobrom glikemijom!

Ako imate neko lično iskustvo vezano za temu, ostavite ga u komentaru i podelite sa ostalima. Ako mislite da je tekst koristan, podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, možda nekome pomogne da mirnije spava.

Pin It on Pinterest

Share This