Srećna Nova godina!! Petarde, vatrometi, širom otvorena vrata skoro svake kuće, deca koja drze prskalice u rukama, nasmejana toliko da ih vidim sa prozora. Ne mog prozora, vec bolničkog. Tada sam bila ljuta na Deda Mraza. Što ja to nisam bila dobra, pa me je sačekalo nešto ovakvo?

‘Znate, Vašem detetu je dijagnostikovan dijabetes melitus, tip 1, i ono će morati da prima insulin svakodnevno!’ Šta cu da postanem, šta da pri.., sta? Ništa mi tada nije bilo jasno, ali sam se pravila da je sve u najboljem redu. Gledala sam trudnu mamu sa osmehom, tako da bi je svako moje nasmejano oko pomilovalo i reklo da je sve u redu.

To je bio doček 2008. godine. Moj preokret u životu. Od tada, postala sam druga Darija, Darija naviknuta na jedan drugačiji život, život sa puno opreza i obaveza koje su mom zdravlju vikale:’Heeeej!’. Od tada, prošlo je 10 godina, a ja evo, mogu da savetujem nekoga. Da mu kažem da sam srećna, da sam dobro, kao i da na sve možeš da se navikneš.Posebno ako si dijabetičar, mi smo posebna vrsta snagatora.

Za ovu deceniju svašta se izdešavalo. Završila sam osnovnu, muzičku, srednju muzičku, sada upisujem fakultet, a sve svoje obaveze usklađujem uz mog najboljeg druga, insulinsku pumpu! Ovo je najbolja stvar za dijabetičare trenutno, naravno uz i dalje paženje o ishrani, aktivnostima, sebi. Ako imaš mogućnost, biraj! Odaberi ono najbolje za sebe, pa ćeš tako olaksati brige i svoje najmilije. Pored nas, oni su ti koji tiho pate i koji brinu puno, čak i ako mi na to nekada zaboravimo. Prošla sam kroz razne stvari, zapala u tešku hipoglikemiju, ali iz svega toga sam naučila nešto.

Naučila sam da je zdravlje stvarno najbitnije imanje u životu i da je bitno ceniti ga na vreme. Zato želim da ohrabrim svakoga ko je u nekom trenutku pao, ili pada. Samopouzdanje, upornost, kao i poštovanje samog sebe dovešće te do toga da niko ne može da te nazove drugaćijim. Ti nisi ćudak, nisi diskriminisan, vec jednak drugima. Dobro, možda si samo malo slađi od ostalih, heh… Samo napred, ja sam uz tebe, kao i svi koji te vole!

Pin It on Pinterest

Share This