Zdravo svima, ja sam Vesna, imam 58god, i ovo je moja kratka ali „slatka“ priča.

Već punih 58 godina sam na insulinu, od svoje pete godine, kada mi je otkriven dijabetes. Bila sam jako mala tada, tako da i sama ne znam kako to izgleda biti zdrav i živeti bez dijabetesa. Uprkos tome godine su brzo prosle, svaki dan bockanje, skola, izlasci, druzenja, putovanja….niko ne bi rekao da imam dijabetes jer sam se i hranila skoro normalno, kontrolisala sam se redovno i tim putem otkrivala komplikacije  Vlasnik sam gotovo svih komplikacija, jer u moje vreme nije bilo moguće kontrolisati glikemije kao sada. Međutim, svojom upornošću i istrajnošću,  stopirala sam ih na vreme.

Ovo pisem iz bolnice gde sam presla na insulinsku pumpu, i ovih pet dana mi dobro ide. Trudim se da naučim sve što je potrebno i da se svakodnevno edukujem, i nakon ovoliko godina i iskustva sa dijabetesom. O tom svom novom iskustvu pisacu vam sledeci put. Nadam se sa inzulinskom pumpom sledecih 53 godine.

Srdačno, Vesna!

Evo mene opet sa novom pricom o insulinskoj pumpi koju sam nedavno počela da koristim u svojoj terapiji. Moj hbac1 sada je 7,7% što je za mene dobro, jer mi je pre insulinske pumpe bio 8,5%, 8,7% i  8,9%. Mislim da na moj staž sa dijabetesom (53), da je dobar.

Navikla sam se odmah na insulinsku pumpu, od prvog dana kako mi je postavljena. Mislila sam da ce mi igla i kateter u stomaku smetati, ali nije tako. Od postavljanja jednostavno mi odgovara. Pravila sam greske u samom početku prilikom menjanja katetera, ali sam i to savladala polako.

Insulinska pumpa predstavlja stvarno veliku pomoć, pre svega i najvaznije manje uboda u telo. Sve je u sustini isto,u isto vreme bolus, obrok ali ipak sada mogu malo da zakasnim. Veoma retko, trudim se da ne jer to su pravila koja ne treba izbegavati. I da, naravno narucila sam i divan kais za nosenje inzulinske pumpe.moda pre svega,zar ne??!!

Pin It on Pinterest

Share This