U svetu, a posebno u Americi, tokom 2015. godine je započeto sa masovnim prekidanjem korišćenja Lantus-a zbog licence koja je istekla upravo u tom periodu. Zato je Sanofi dosta pre toga započeo sa kreiranjem novog insulina i naslednika jednog od najprodavanijih i najpouzdanijih insulina. Ceo taj proces je doveo do pojave novog igrača, naslednika Lantus-a, dugodelujućeg glaridžina – Toujeo-a.

Kako na našim prostorima dolazak novih insulina i terapija uvek malo kasni, Toujeo se pojavio sredinom 2016. godine u Srbiji. Međutim, u poslednjih par meseci vidim veliki broj osoba sa dijabetesom, koji menjaju svoje dugodelujuće insuline, i počinju sa korišćenjem Toujeo-a.

Ja sam u aprilu ove godine, nezadovoljan čestim problemom sa “fenomenom zore” koji je u velikoj meri kvario moju kontrolu glikemija, odlučio da od doktora zatražim promenu na neki novi insulin. Doktorka je preporučila Toujeo, i tu počinje moja priča.

Pre svega, voleo bih da napišem nešto o pojedinostima i razlikama između ova dva jako slična, ali opet različita insulina.

Lantus vs Toujeo

Iako su ova dva insulina na papiru vrlo slična tj sadrže isti aktivni sastojak, dugodelujući insulin glaridžin, ova dva insulina imaju određene ključne razlike. Toujeo je koncetrisaniji i sadrži 300 jedinica insulina po mL, dok Lantus sadrži svega 100 jedinica insulina po mL.

Mnoga ispitivanja su pokazala da Toujeo zaista ima period dejstva od 24h, kao i da je pojava hipoglikemija tokom noći znatno smanjena. Ista ispitivanja su pokazala da je u većini slučajeva dnevna potreba Toujeo-a u odnosu na Lantus za 20-30% veća.

 Volumen, tj količina insulina koja se ubrizga sa jednom jedinicom Toujeo-a je 3 puta manja u odnosu na onu koja se ubrizga sa jednom jedinicom Lantusa.

 (Leva kapljica je 20 jedinica Lantus-a, a desna (manja) 20 jedinica Toujeo-a)

Još jedna od novina je i noviji pen koji vrlo lako ubrizgava insulin, bez potrebe za dodatnim zadržavanjem od nekoliko sekundi kako bi se cela količina doze ubrizgala.

Prelazak sa Lantusa na Toujeo

Kada sam definitivno napravio dogovor sa doktorkom, za sam početak dala mi je savet da počnem sa jednakom dozom koju sam koristio za Lantus i da kasnije korigujem ako je potrebno. Takođe, ono što mi je rekla je da budem strpljiv i sačekam da se organizam privikne na novi insulin, jer to nekada može trajati svega nekoliko dana ali može ići i do mesec dana.

I tako sam ja počeo sa istom dozom u kojoj sam koristio Lantus, i nastavio da pratim glikemije. Ceo proces prelaska je po meni u samom početku bio jako razočaravajući, jer su jutarnje glikemije bile visoke i kontrola je bila teška. Sve to je trajalo skoro 3 nedelje, i za to vreme sam konstantno povećavao doze i pratio glikemije učestalije.

Na kraju, došao sam do doze koja je za nekih 30% veća od doze Lantus-a, ali ono što je najbitnije je da je ova doza donosila dosta bolju kontrolu i stabilnije jutarnje glikemije. Problem koji sam imao sa “fenomenom zore” je neutralisan, a za celokupan period korišćenja Toujeo-a nisam imao nijednu noćnu hipoglikemiju.

Ovaj novi igrač na tržištu može doneti veliku pomoć i poboljšanje kontrole glikemije upravo zbog ovih prednosti koje donosi u vidu definitivnog dejstva od 24 časa, kao i redukovane pojave noćne hipoglikemije.

Jedino što bih dodao je da ukoliko smatrate da Vam Lantus ili bilo koji drugi dugodelujući insulin koji koristite odgovara, nema potrebe za promenom i forsiranjem prelaska na novi insulin.

Naprotiv, ukoliko imate problem sa “fenomenom zore”, čestim noćnim hipoglikemijama ili kontrolom glikemije tokom dana prouzrokovanu lošim izborom dugodelujućeg insulina, svakako bi mogli da popričate sa svojim doktorom i posavetujete se u vezi ovog novog insulina.

Pin It on Pinterest

Share This