Prvi put sam se susreo sa Accu-Check Connect sistemom za upravljanje dijabetesom na Prvom kongresu šećerne bolesti kod dece, održanog 2017 godine u Aranđelovcu. Na Accu-Check štandu su na sav glas pričali o ovom sistemu i bili jako ponosni na njega. Najiskrenije, i mogu biti ponosni jer osobama sa dijabetesom na ovaj način mogu u velikoj meri olakšati analizu glikemija i komunikaciju sa doktorima. Ono što je prednost je da nisu potrebni skupi i nama nepristupačni merači, već možemo koristiti one koji već postoje na tržištu, a prema najavama u skorijoj budućnosti možemo očekivati i nove.

Više o Accu-Chek Connect sistemu?

Accu-Chek Connect je sistem koji omogućava skladištenje i analizu svih glikemija iz Vašeg Accu-Chek merača glikemije. Još jedna od sjajnih mogućnosti koje nudi je to što Vaš doktor može pogledati i pristupiti glikemijama u svakom trenutku. Ovaj sistem olakšava posete doktoru jer nije potrebno nositi dnevnike pisane rukom svojim doktorima, koje dosta nas i ne vodi.

Ceo sistem se nalazi na sajtu www.accu-chekconnect.com i moguće mu je pristupiti i preko mobilnih telefona. Ono što je sjajno je da je dostupan na srpskom jeziku, pa je olakšano korišćenje.

Kako koristiti?

Potrebno je napraviti nalog na www.accu-chekconnect.com i pratiti dalje korake koji slede, a jedan od njih je i instaliranje softvera za povezivanje merača na računar. Ukoliko posedujete Accu Chek Active merač glikemije novije generacije, on se može povezati putem USB kabla na računar, i vrlo je lako prebaciti podatke sa merača na računar. Ukoliko koristite Accu Check Performa, to je malo teže jer je potreban poseban uređaj za prebacivanje, a to je Accu Chek Smart Pix.

Ono što je sjajno, je da su ljudi iz Roche, najavili u jako bliskoj budućnosti, izlazak na Srpsko tržište novog merača koji je moguće povezati sa pametnim telefonom i koji će izmerene glikemije slati putem bluetooth-a na telefon, a zatim preko telefona postavljati glikemije na AccuChek Connect sistem.

Šta sve to ovaj sistem omogućava?

Sigurno ste se nekada zapitali kakva Vam je kontrola dijabetesa u određenom trenutku, i onda započeli sa listanjem istorije merenja na svom meraču. Na kraju se izgubite u svim tim izmerenim glikemijama i uspete da pogledate svoje proseke glikemija za 7,14 i 30 dana. Dosta bi ovu analizu olakšalo vođenje dnevnika glikemija, ali ipak to je dosta naporan i zahtevan posao koji samo retki ispunjavaju. Takođe, prilikom posete doktoru niste imali dovoljno pisanih podataka da pokažete na uvid prilikom pitanja o određenom problemu, i samim tim ste ostali uskrećeni za adekvatnu pomoć i savet.

Možda zuči kao kliše koji se plasira u današnjem marketingu, ali po mom mišljenju, uz pomoć Accu Chek Connect platforme ovi podaci se nalaze na svega nekoliko klikova od Vas.

Proseci u određeni delovima dana kada merite glikemije mogu Vam pokazati da npr.  imate problem sa glikemijom nakon doručka. U tom slučaju ćete povećati dozu ili promeniti terapiju, promeniti način ishrane ili uvesti jutarnju fizičku aktivnost.

Možete videti raspodelu svojih izmerenih glikemija, koliko ste imali izmerenih hipoglikemija, hiperglikemija i glikemija u odgovarajućem opsegu (ovaj opseg glikemija sami podešavate prilikom aktiviranja naloga).

Ono što je meni jako zanimljivo je pregled kretanja glikemija po danima u nedelji. Korišćenjem ovog segmenta sam uspeo da vidim da mi je ponedeljkom glikemija znatno nestabilnija usled usklađivanja obroka i obaveza tog dana. Samim tim sam pristupio promeni određenih rutina ponedeljkom i uspeo da neutrališem oscilacije glikemije tog dana.

Na kraju krajeva, kada odete u posetu doktoru sledeći put sve izeštaje možete odštampati i poneti sa sobom. Još bolje bi bilo ako je Vaš izabrani doktor prihvatio ovaj sistem i sam može da se uloguje i bez problema pregleda vaše glikemije od prethodne kontrole i zajedno uz analizu HbA1C vidi da li su Vaša kontrola dijabetesa i terapija odgovarajuće.

Prednosti koje donosi ovaj sistem su velike ukoliko želimo i znamo kako da ih iskoristimo. Sigurno da ne daje rezultate poput onih koje daje kontinuirani sistem merenja, ali je dostupan svima nama i možemo ga iskoristiti tako što ćemo pomoći sebi i olakšati kontrolu dijabetesa. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili ako Vam je potrebna pomoć oko upotrebe ovog sistema, slobodno me možete kontaktirati na mejl predrag.blagojevic@mojdijabetes.rs .

Pin It on Pinterest

Share This