Novo Nordiskov dugodelujući insilin pod nazivom Tresiba dobio je potvrdu FDA u septembru 2015. godine. Dostupnost ovog insulina prepisanog od strane doktora se očekuje u prvim mesecima 2016 godine.

Kako prenosi predstavnik Novo Nordiska o ovom dugodelujućem insulinu, on je jako predvidiv i stabilan. Dejstvo insulina je 25 časova, a može delovati do 42 časa.

Hobbs ukazuje na to da iako je preporučljivo i poželjno za osobe sa dijabetesom da uzimaju svoju dozu ili doze insulina svakog dana u isto vreme, nekada to nije moguće. Nekada svakodnevne obaveze odlože uzimanje doze insuline. Ali sa Tresibom takva situacija neće imati značajnog uticaja na glikemiju.

,,Pacijent možda propusti dozu za nekoliko sati, ali mi smo kreirali Tresibo tako da reguliše takvu vrstu događaja” kaže Hobbs.

Tresiba je napravljena kao direktna konkurencija dugodelujućem insulinu Lantusu, koji proizvodi farmaceutska kompanija Sanofi SA. Lantus je lider na tržištu dugodelujućih insulina sa učešćem od 80% i godišnjim prometom od skoro 8 milijardi dolara. Međutim, ove brojke su pre nego što je patent Lantusa istekao u Evropi i Americi sredinom 2015. godine.

%

Lantusovo tržišno učešće na svetskom tržištu

Tresiba već preuzima vodeće mesto na svetskom tržištu insulina. Prema ,,Science Times”, Tresiba se prodaje u 30 država širom sveta i očekuje se da će ostvariti više od dve milijarde u godišnjoj prodaji u toku pet godina.nnn-Novo_logo_0

Novo Nordisk je spreman da lansira Tresibu na Američko tržište ne kao direktnu zamenu za Lantus, već kao poboljšano rešenje. Prvo poboljšanje u odnosu na Lantus, prema Hobbsu, je dužina trajanja insulina.

Lantus traje do 24 časa po dozi bez produženog dejstva prema informacijama na veb sajtu www.lantus.com , dok Tresiba traje znatno duže.

Hobbs ukazuje na to da postoje neke razlike između toga kako su pravljeni Lantus i kako je pravljen Tresiba. Njega nije moguće koristiti u insulinskim pumpicama.

Umesto toga, Novo Nordisk je proizveo odgovarajući pen FlexTouch, koji može ispustiti do 160 jednica po jednoj dozi. Vrh pena ne izlazi više kada se povećavaju doze insulina, što može otežati ubrizgavanje veće doze, već je pen dizajniran tako da ga je fizički isto koristiti kada se ubrizgava 1 jedinica ili 160 jedinica insulina.

,,Veoma sam srećan što su dodatne studije bile potrebne jer sada znamo da je Tresiba znatno bolje rešenje od bilo kog koje se nalazi trenutno na tržištu” kaže Hobbs.

Tekst preuzet sa asweetlife.org.

Pin It on Pinterest

Share This