Oduvek sam bio skeptičan i nisam znao kako da koristim razne proizvode iz prodavnica zdrave hrane u svojoj ishrani. Kikiriki puter, lešnik puter, kokosov protein ili kokosovo ulje su za mene bile nepoznanice i nisam bio siguran kako bi uticale na glikemije, ali ni u kom jelu bih mogao da ih iskoristim.

Jednom prilikom u prodavnici sam iz znatiželje kupio kokosovo ulje i kokosov protein, što se ispostavilo kao sjajna kombinacija za pripremu ukusnih poslastica. Devojka je zatim osmislila veliki broj recepata u kojima je upotrebila upravo ove proizvode koje prethodno nisam znao kako da iskoristim u svojoj ishrani, a oni su se pokazali sjajno jer glikemije nakon toga nisu divljale.

Tu započinje moja privrženost i vera u korišćenje ovih proizvoda u ishrani. Stalnim posmatranjem i kupovinom po supermarketima i zdravim hranama, uočio sam i uverio se u kvalitet Granum proizvoda. Gotovo u svakom većem marketu viđam njihove proizvode, od hladno ceđenih ulja, preko organskih namirnica i namaza od uljarica,…

Više o  Granum proizvodima

Zanimljivo je da Granum proizvode proizvodi kompanija “Suncokret” koja se nalazi u okolini Subotice, i predstavlja utemeljivača organske proizvodnje i prerade u Srbiji. U svojoj proizvodnji kompanija “Suncokret” se oslanja na tesnu saradnju sa Fakultetima, institutima i ustanovama za javno zdravlje, što kao rezultat daje najbolji mogući izbor sirovina i tehnoloških procesa koji pomažu očuvanju najvrednijih sastojaka u namirnicama.  

Brend Granum se sastoji od više grupa proizvoda, a to su:

Hladno ceđena i devičanska ulja

( od bundeve, susama, suncokreta, susama, bundeve, lanenog semena, konoplje,  kokosa, repice i grožđa)

Sirća organic

Puteri i namazi
(kikirikija, suncokreta, susama, bundeve, konoplje, oraha; slatki namazi od rogača sa medom)

Štanglice
(„Semenko“ štanglice sa jezgrastim semenkama: susam i višnja; susam; lan i suncokret; kikiriki i med; bundevino seme; brusnica i med; borovnica i med)

Krekeri

Lekovita ulja i kapsule
(kapsule od ekstrakta semena grožđa i ekstrakta fermentisanog soka nara, te ulja od noćurka, nara, crnog kima i bundeve – koja se koriste u kozmetici i prirodnoj medicini)

Prirodna kozmetika
(šamponi za četiri tipa kose, gel za tuširanje, ulje za negu tela, prirodne, ručno rađene sapune i losion za lice)

Proteinska brašna i semenje
(Proteini: čia, bundevin, konopljin, kokosov, laneni i suncokretov i Čia semenje)

 Uvek se u svojim mislima vraćam na to da pre 13 godina kada mi je otkriven dijabetes, ovakvih proizvoda nije bilo u ovoj meri i nisu bili dostupni za kupovinu. Danas, ima ih svuda i sjajno je koristiti laneno ili ulje od semena groža u svakodnevnoj ishrani jer sadrže veliku količinu zdravih sastojaka i namirnica koji dugoročnomogu pomoći u očuvanju zdravlja i olakšati kontrolu glikemija.  Takođe, kao osobi sa dijabetesom kojoj slatkiši i poslastice nisu na prvom mestu u meniju, jako znači, jer imam mogucnost da uvrstim u svoju ishranu i parče torte, kolača bez griže savesti i straha za moje glikemije.

Ukoliko želite da se zasladite, preporučio bih Vam ovaj ukusan kolač koji sadrži malu količinu ugljenih hidrata. Evo i recepta za njega:

Kora: 250 ml slatke pavlake ( koja nema dodatog šecera u sebi) zagrevati na tihoj vatri sa 50-70 grama kokosovog ulja dok se smesa ne sjedini. Zasladiti po ukusu. ( Ja sam koristila steviu u kombinaciji sa eritrolom). Dodati oko 100 grama kokosovog proteina, da se dobija gusta smesa. Razliti u posudu i sačekati da se ohladi.

Fil: 250 ml slatke pavlake umutiti sa 3 kašike bademovog putera. Na koru razliti 50 grama čokolade ( preko 70% kakaa),a potom staviti jedan deo fila. Na fil redjati visnje ( ili neko drugo voce, sve po ukusu), zatim opet red fila. Preko posuti sa izrendanom ili rastopljenom čokoladom.

Sam kolač na osnovu sastojaka ne sadrži veliku količinu ugljenih hidrata. Jedno parče kolača sadrži između 20 i 30 g ugljenih hidrata, zato nije potrebno ubrizgavati veliku količinu insulina.

Voćni kolač (by Sofija)

Klikom na dugme ispod upoznajte se sa ponudom Granum proizvoda

Klikom na dugme ispod zapratite Facebook stranicu Granuma

Pin It on Pinterest

Share This