10 namirnica koje treba izbegavati kod dijabetesa

Rate this post

Konzumiranje nezdrave hrane može imati brojne efekte na telo, uglavnom negativne što se najviše odnosi na povećanje telesne težine i povišenim nivoem šećera u krvi. U mnogim slučajevima postoje zdrave opcije, koje služe za zamenu nezdrave hrane. Donosimo vam listu od 10 namirnica koje treba izbegavati ako patite od dijabetesa:

  • Prerađeni mesnati proizvodi

10 namirnica koje treba izbegavati kod dijabetesaPrerađeno meso poput slanine, šunke, salame ili goveđeg mesa sadrži mnoge štetnih hemikalija koje nisu prisutne u svežem mesu. Analize studija su pokazala da je ishrana prepađenoim mesom direktno povezana sa bolestima srca ali i raka. Stoga savetujemo da zamenite prerađeno meso prirodnijim izborom proteina, kao što su piletina, puretina, tunjevina ili sveže nemasno meso.

  • Punomasni mlečni proizvodi

Prvenstveno sadrže zasićene masti – loše masti, koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Takođe, pošto hrana bogata mastima prirodno sadrži više kalorija, punomasni mlečni proizvodi mogu doprineti povećanom riziku od gojaznosti. Zamenite punomasne mlečne proizvode sa nemasnim mlečnim proizvodima i nemlečnim mlekom – bademovo ili sojino mleko.

  • Grickalice i prerađena peciva

Većina upakovanih peciva, kolačića i kolača napravljena je od rafinisanog šećera, pšeničnog brašna i nezdravih masti. Takođe sadrže brojne hemijske sastojke, konzervanse, boje i arome. Grickalice i obrađene peciva zamenite humusom i povrćem, šakom badema ili kriškama jabuke prelivenim puterom od orašastih plodova.

  • Beli ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati u belom hlebu, pirinču i testenini nemaju gotovo nikakvu hranljivu vrednost. Oni izazivaju povišen šećer u krvi, povećanje telesne težine i holesterola lipoproteina niske gustine „lošeg“ holesterola. Zamenite bele ugljene hidrate ugljenim hidratima od celog zrna, kao što su smeđi pirinač, kinoa kao i testenina i hleb od celog zrna.

  •  Zaslađene žitarice za doručak

Ako započnete dan žitaricama za doručak sa visokim sadržajem šećera, povećaćete nivo šećera u krvi i insulina. Žitarice za doručak su neke od najčešće konzumiranih prerađenih namirnica koje sadrže mnogo dodatog šećera.  Zaslađene žitarice za doručak zamenite ovsenim pahuljicama, domaćom granolom ili upakovanim žitaricama za doručak koje sadrže malo ili nimalo dodanog šećera.

Zaslađene žitarice za doručak

  • Suvo voće

Suvo voće je ukusan način da zadovoljite apetit, a generalno sadrži dobru količinu vlakana. Nažalost, oni su puni šećera. Mala kutija suvog grožđa (43 grama) sadrži 25 grama šećera; porcija urmi od 50 grama sadrži i 25 grama šećera. Zamenite sušeno voće svežim voćem. Uzmite jabuku ili bananu za brzu i zdravu užinu u pokretu.

  • Pomfrit

Pošto je pomfrit pržen u ulju, kao takav sadrži nezdrave zasićene masti i visok nivo kalorija. Pomfrit takođe sadrži dosta soli, što može doprineti povećanju krvnog pritiska, pored bolesti srca i gojaznosti. Zamenite pomfrit štapićima povrća ili pečenim kriškama slatkog krompira bez dodataka soli.

  • Masniji komadi mesa

Meso sa većim sadržajem masti uključuje goveđa ili svinjska rebra, rebrasti biftek i goveđa prsa. Zamenite masnije komade mesa sa zdravijim mesom, kao što su pileća ili ćureća prsa, pečenica ili okrugli biftek ili svinjski file.

  • Hrana sa trans mastima – kolači, pite, grickalice

Za razliku od nezasićenih masti koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i snižavanja nivoa holesterola, trans masti i zasićene masti nemaju poznate koristi za ljudsko zdravlje. Uobičajene namirnice koje sadrže trans masti i zasićene masti uključuju: kolače, pite, krofne i kolače, krekeri i čips,  pržena brza hrana; i smrznuta pica. Zamenite hranu sa visokim nivoom trans masti i zasićenih masti hranom koja sadrži prirodne izvore biljnih masti kao što su orasi, semenke, avokado i hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline kao što su losos, tunjevina ili skuša.

  • Slatka hrana

Svi žude za slatkom hranom u nekom trenutku, bilo da je u pitanju čokolada, kolač ili slatkiš. Međutim, namirnice sa visokim sadržajem šećera obično ne sadrže proteine ili vlakna, tako da mogu dovesti do brzog skoka nivoa šećera u krvi, a zatim naglog pada. Zamenite slatku hranu svežim voćem, jogurtom i bobicama ili domaćim zdravim sladoledom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here