7 neverovatnih namirnica koje pomažu u borbi protiv dijabetesa

Ako imate dijabetes, znate koliko je teško upravljati ishranom i kontrolisati nivo šećera u krvi. Određene namirnice izazivaju velike skokove dok druge zapravo snižavaju šećer u krvi, ali mnogi ljudi prolaze kroz godine pokušaja i grešaka pre nego što otkriju šta im odgovara. Na sreću, zahvaljujući godinama naučnih otkrića, uspeli smo da analizirati koja je hrana bolja od drugih.

7 neverovatnih namirnica koje pomažu u borbi protiv dijabetesa

Saveti o zdravoj ishrani koji u nastavku slede su opšti i mogu vam pomoći da kontrolišete nivo glukoze (šećera), krvnog pritiska i holesterola u krvi. Takođe vam mogu pomoći da kontrolišete svoju težinu i smanjite rizik od komplikacija dijabetesa, kao što su problemi sa srcem i moždani udar, i druga zdravstvena stanja, uključujući određene vrste raka. Da biste maksimalno iskoristili hranu, razmislite o planiranju obroka za dijabetičare. Planiranje i priprema obroka unapred će smanjiti verovatnoću grickanja ili nezdrave ishrane i pomoći će vam da uštedite vreme i energiju tokom cele nedelje.

Vrhunski izbor hrane za osobe sa dijabetesom

Za optimalnu ishranu potrebno je savete iz teksta primeniti celokupno i sa raznovrsnim namirnicama. Izbalansirana ishrana je najbitnija ishrana a to je upravo ono što populaciju sa šećernom bolesti najviše interesuje. U nastavku sledi lista od najboljih namirinica bogatim antioksidansima i hranjivim sastojcima koje trebaju i moraju šećerni bolesnici da primenjuju svakodnevno i podjednako zastupljeno između ostalog i:

  1. Losos, sardine, haringe, i skuša su odlični izvori omega-3 masnih kiselina koje imaju velike prednosti za zdravlje srca.

Redovno dobijanje dovoljno ovih masti posebno je važno za osobe sa dijabetesom, koji imaju povećan rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Riba je takođe odličan izvor proteina visokog kvaliteta, koji vam pomaže da se osećate sito i pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

  1. Zeleniš odnosno Zeleno lisnato povrće je izuzetno hranljivo i ima malo kalorija.

Takođe imaju veoma malo svarljivih ugljenih hidrata ili ugljenih hidrata koje telo apsorbuje, tako da neće značajno uticati na nivo šećera u krvi. Špinat, kelj i drugo lisnato povrće su dobri izvori mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C.

  1. Redovna konzumacija jaja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja na nekoliko načina.

Jaja mogu smanjiti upalu, poboljšati osetljivost na insulin, povećati nivoe vašeg dobrog holesterola i modifikovati veličinu i oblik vašeg lošeg holesterola. Noviji pregled kontrolisanih studija otkrio je da jedenje 6 do 12 jaja nedeljno kao deo hranljive dijete nije povećalo faktore rizika od srčanih oboljenja kod ljudi sa dijabetesom. Štaviše, sugeriše se da jedenje jaja može smanjiti rizik od moždanog udara.

Vrhunski izbor hrane za osobe sa dijabetesom

  1. Čia semenke su odlična hrana za osobe sa dijabetesom. Izuzetno su bogati vlaknima, ali imaju malo svarljivih ugljenih hidrata.

11 od 12 grama ugljenih hidrata u porciji čia semena od 28 grama su vlakna, koja ne podižu šećer u krvi. Viskozna vlakna u semenkama čia mogu zapravo smanjiti nivo šećera u krvi usporavanjem brzine kojom se hrana kreće kroz creva i apsorbuje. Čia semenke mogu vam pomoći da postignete umerenu težinu jer vlakna smanjuju glad i čine da se osećate siti.

  1. Grčki jogurt govoreći o dnevnoj konzumaciji povezan je sa 18 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Takođe vam može pomoći da izgubite težinu, ako je to lični cilj. Ima više proteina, što može podstaći gubitak težine smanjenjem apetita i time smanjenjem unosa kalorija. Ako tražite nešto slatko, probajte da grickate šolju jagoda. Jagode su pune antioksidansa i pokazalo se da smanjuju nivo holesterola i insulina nakon obroka. Ako niste ljubitelj jagoda i želite da uključite svakodnevno voće u svoju ishranu, odlučite se za maline, borovnice ili kupine, koje imaju manji sadržaj šećera od drugog voća kao što su jabuke i banane.

  1. Orašasti plodovi imaju visok nivo vlakana i većina njih ima malo svarljivih ugljenih hidrata, tako da neće podići nivo šećera u krvi.

Najbolje vrste orašastih plodova za dijabetičare su bademi, brazilski orasi, indijski oraščići, lešnici, makadamija, pekani, pistacije i orasi. Ako pazite na svoju težinu, obavezno jedite orahe u umerenim količinama. Iako su bogate zdravim mastima, i dalje su debele i ne treba ih preterivati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here