Dijabetes i grip

Sezona gripa i virusa je u punom jeku zbog velikih promena vremenskih uslova koji pogoduju stvaranju velikog broja virusa, kao i uvek nezgodnih prehlada. Bilo koja vrsta bolesti, bez obzira da li je to grip, prehlada ili infekcija, čini da glikemija naglo i konstantno raste i u velikoj meri otežava kontrolu glikemije. Takođe, može izazvati ozbiljne probleme koji mogu naškoditi telu ukoliko se glikemija ne iskontroliše na najbolji mogući način. Zato je jako bitno biti spreman i strpljiv, kako bi sve moguće loše faktore eliminisali i na najbolji mogući način ozdravili.

Šta se dešava kada smo bolesni?

Kada smo bolesni, telo je pod veliki stresom. Tada da bi se izborilo sa stresom, jetra ispušta hormone koji se bore i trude da eliminišu posledice gripa. Međutim, ti hormoni imaju posledice koje nose sa sobom. Oni podižu nivo šećera u krvi i mešaju se u dejstvo insulina. Kao rezultat svega toga, glikemije nekontrolisano rastu i nekada imamo utisak da ubrizgavamo “vodu umesto insulina”.

Jako je bitno kontrolisati glikemiju često tokom bolesti kako bi telo imalo dovoljnu količinu insulina. Kada telo ima manjak insulina, tada počinje da gori mast kao alternativni izvor energije i proizvodi tela ketonske kiseline, koja čine da se stanje dodatno pogorša. Tada može doći do ketoacidoze, povećane koncetracije ketona u krvi i urinu, stanja koje može biti jako opasno ako se na vreme ne suzbije.

Postoji još jedna vrsta gripa ili bolesti koja može dovesti do znatnog snižavanja glikemije, a u pitanju je stomačni virus usled koga je apsorbcija hrane otežana. Tada, hrana koju unesemo ne utiče na glikemiju u meri u kojoj očekujemo, pa je jako bitno biti oprezan da ne dođe do hipoglikemije. Smanjenje doze insulina i unošenje suvlje hrane je ono što je preporučeno u takim situacijama, uz češću kontrolu glikemije.

Šta je bitno raditi?

Najbitniju stvar predstavlja često merenje glikemije, na svakih 3 do 4 sata kako bi se svaka promena ispratila i preduzela odgovarajuća mera. Prilikom merenja, ukoliko je glikemija visoka, potrebno je ubrizgavati korektivne doze insulina. U zavisnosti od jačine gripa ili infekcije, doze insulina se mogu povećati i za više od 50% od uobičajenih doza. Ipak, budite oprezni, ni velika količina insulina nije dobra jer može dovesti i do hipoglikemije.

Pored merenja glikemija, bitno je meriti ketone u urinu ili krvi kako bi se izbegao visok nivo ketona. Ukoliko ketoni duži vremenski period budi visoki usled visoke glikemije koja traje dugo, potrebno je zatražiti lekarsku pomoć u najbližoj medicinskoj ustanovi.

Ishrana tokom bolesti

Jelo i piće može biti veliki problem prilikom bolesti i kada neko ne boluje od dijabetesa, a sam dijabetes to sve dodatno otežava jer insulin ne reaguje na najbolji mogući način i uz to nije moguće jesti bilokoju vrstu namirnica. Poželjno je zadržati standardan način ishrane ako je to moguće. Kao dodatak obrocima, unošenje velike količine tečnosti čuva telo od dehidratacije jer dodatna tečnost pomaže prilikom izbacivanja dodatne glukoze (i mogućih ketona) iz krvi.

Ukoliko nije moguće održati normalnu ishranu tokom bolesti, potrebno je uzimati dosta lake hrane koja prija stomaku kao što su krekeri, keksovi, supe i kaše, ali nikako ne preskakati obroke i doze insulina.

Grip ili bilo koja vrsta infekcije svakako nije najpogodnije stanje za osobe sa dijabetesom jer dovodi do otežane kontrole bolesti. Bitno je ostati smiren i ne paničiti ukoliko sve ne ide kako treba, jer nervoza može samo pogoršati celokpnu situaciju. Svaki grip brzo prođe, ali koliko god kratko ili dugo trajao, bitno je uz dobru kontrolu glikemije u tom periodu izbeći moguće posledice.

Kako bi se što bolje zaštitili od mogućeg gripa, poželjno je ojačati svoj imuni sistem i spremiti ga da se na najbolji mogući način izbori sa svim spoljnim uticajima, unošenjem vitamina i bitnih hranljivih sastojaka uz stalnu i umerenu fizičku aktivnost.

Šta je bitno proveriti kod lekova

Kod bilo kog leka koji se koristiti za grip ili infekciju bitno je pročitati upustvo i sastav tog leka. Mnoge pastile i lekovi sadrže šećer ili zaslađivače u sebi. Zato je potrebno posavetovati se sa farmaceutom kako i sam lek ne bi doveo do dodatnog povećanja nivo šećera u krvi.

Pin It on Pinterest

Share This