Tokom ovih godina sa dijabetesom shvatila sam bitnu stvar, a to je da je mnogo korisno u životu imati prijatelja. A kada imate dijabetes, i pronađete osobu koja deli tog slatkog drugara i živi sa njim kao i vi, shvatite koliko je sve lakše.

Moj prvi odlazak u Aranđelovac, mesto na kojem možete i sigurno hoćete upoznati mnogo dece koja imaju dijabetes ali i razne druge zdravstvene probleme, bio je napet i za mene strašan. Ja, malena, novo mesto a i nov drugar u mom životu – dijabetes. Najvažnije pitanje koje sam postavljala sama sebi sve vreme bilo je :

“ Šta će tamo da mi rade i da li će da me boli??“.

Neće. Sve su to normalne predrasude, normalna razmišljanja, svi uglavnom mislimo i pitamo se isto.

Aranđelovac je bio i ostao moje omiljeno mesto. Koliko sam ga se plašila, sada toliko trčeći u njega idem. Mesto koje bih opisala kao bezbedno, smireno, koje vrvi od dečjeg smeha i od radosti.

Puno dece koja imaju istog saputnika kao Vi, neki su iskusniji od vas i rado pomažu jer znaju koliko je njima na početku pomoć bila potrebna. Ukoliko ste iskusniji, uvek se potrudite da pružite pomoć onima koji su noviji kada je u pitanju dijabetes tip 1.

Osećaj koji će za mene ostati omiljeni je kada vas neko pozove nakon 3 meseca i kaže kako ste mu pomogli i kako vam je zahvalan. Ponosni ste na sebe, i to što ste uspeli da omogućite nekome da lakše prođe kroz svaki visok šećer i nizak šečer. Pored toliko stvari koje naučite, steknete mnogo dugotrajnih prijateljstava koja ostaju za ceo život jer Vas spaja jedna doživotna stvar – dijabetes.

Dijabetes vas nauči da budete tolerantni, strpljivi, druželjubivi i da postanete dobar čovek pomažući nekome. I sledeći put kad razmišljate koje su to prednosti života sa dijabetesom, razmislite dobro o tim osobinama koje steknete godinama. Iz ličnog iskustva vam mogu reći da sam sretala mnogo različite dece sa dijabetesom prilikom posete Bukovičke Banje. Neke koji vode računa o svom zdravlju, a na drugoj strani neke koji zapuštaju sebe. Takvima je pomoć ostalih uvek najpotrebnija. Zato je bitno birati prave ljude koji će vas ispravno posavetovati, gurnuti na pravi put i svaki sledeći kad skrenete, vratiće vas na mesto.

Veliki broj „slatkih“ prijatelja sam stekla, prošla veliki broj druženja i ta iskustva i priče nikada neću zaboraviti. Sva dešavanja i pustolovine koje smo zajedno prolazili od početka do samog kraja boravka u Aranđelovcu. Uvek smo bili jedni uz druge i uvek bili podrška kad je bilo teško.

Ti ljudi su uz mene i dan danas, podrška su mi za mnogo toga u životu, i veoma sam im zahvalna na tome. Neka prijateljstva traju već 8 godina, od samog početka ovog puta pa sve do sada. 

Ako ste bili u nedoumici ili u strahu, više nema potrebe da budete, podelite sa drugima svoj problem i slobodno pitajte za pomoć. Prijatelj je nešto najbitnije za nas, podrška i oslonac. Svakome treba bar po jedan iskren prijatelj. Kao što sam mnogo puta rekla, moj savet za sve je:

„Dijabetes je vaš drug, ako ga čuvate dobro, čuvaće i on vas!“.

Pin It on Pinterest

Share This