Pre pojave moderne tehnologije, začeće i trudnoća kod žena sa dijabetesom se gotovo nisu mogle naći u istoj rečenici. Međutim, kako se dijapazon medicinskih otkića širio, tako se i broj uspešnih začeća i porođaja kod žena sa dijabetesom povećavao. Postoje dve vrste dijabetesa u trudnoći: gestacijski dijabetes (dijabetes otkriven u trudnoći) i juvenilni dijabetes (osoba ima dijabetes od ranije).

Kod trudnica kojima je otkriven gestacijski dijabetes najčešće je samo ishrana dovoljna da se nivo šećera svede na normalnu vrednost. Obično se otkriva između 26. i 28. nedelje, prilikom OGTT testa. Rizik za gestacioni dijabetes raste sa gojaznošću, porodičnom istorijom gestacijskog dijabetesa, više od prethodne tri trudnoće, preko 35 godina života majke, rađanje krupnog deteta (preko 4000 g). U velikom broju slučajeva nakon porođaja ne postoji potreba za terapijom, već samo povremene kontrole.

Trudnoća kod žena sa dijabetesom tip 1

Kod žena koje imaju juvenilni dijabetes je potrebno detaljno isplanirati začeće. Preporučuje se uzimanje folne kiseline nekoliko meseci pre začeća kako bi se telo pripremilo na predstojeće stanje. Folna kiselina je izuzetno važan vitamin jer pomaže početni razvoj neuralne cevi ploda (iz koje se kasnije razvija kičma i nervni sistem).

Sledeće bitne stavke su dobro regulisane doze insulina, dobri profili glikemija i dobar HbA1c koji ne bi trebalo da bude preko 7, jer poremećaj u dnevnom odnosu glikemije i insulina može dovesti do problema u samom začeću, zatim u razvitku ploda, i može uticati na ishod porođaja. Dobar rezultat 24h urina je uslov kako bi se očuvala funkcija bubrega tokom drugog stanja. Konsultacije neurloga i oftalmologa su obaveznekako pre samog začeća, tako i u toku trudnoće i posle porođaja. Dobra komunikacija na relaciji lekar opšte prakse-endokrinolog-ginekolog su od velike važnosti za dobru i zdravu trudnoću.

Kod dobro regulisanih dijabetesa, ne postoji potreba za posebnim tretmanima u trudnoći, kao ni za posebnim pregledima. Osnovno što se obavlja iz nedelje u nedelju su analize krvi, ultrazvuk, ginekološki pregled i double test (na kraju prvog trimestra). Takođe, svaka trudnica obolela od juvenilnog dijabetesa a naročito one koje su pre začeća imale vrednost HbA1c 8 i više bi trebalo da uradi ekspertski ultrazvuk bebinog srca između 20. i 24. nedelje kako bi se otklonila sumnja na srčane anomalije koje se mogu javiti kod loše regulisanih dijabetesa često. Triple test, eventualno amniocenteza ili kordocenteza ukoliko postoji potreba, ali potreba za tim analizama nije usko vezano samo za to što je žena ima dijabetes.

Što se tiče načina porođaja, kod žena sa dijabetesom zavisi od mnogo faktora, pre svega od godina života, godina dijabetesnog staža i postojanja odnosno odsustva komplikacija. Ne postoji jasno definisano pravilo u medicini da osoba sa dijabetesom mora obaviti porođaj carskim rezom! Štaviše, većina lekara preporučuje fiziološki porođaj zbog bržeg oporavka. Kod trudnica sa dijabetesom je najbolji porođaj u terminu jer su bebe nezrelije u odnosu na majke bez dijabetesa.

Ovu su samo neke od informacija i osnovnih smernica trudnoće sa dijabetesom koje sam i sama prošla tokom svoje trudnoće. Nadam se da će nekome ove informacije pomoći, jer bih ja volela da sam imala da ih pročitam u trenutku kada sam nosila trudnoću.

Jelena od svoje 13. godine živi sa dijabetesom i vodi uspešnu borbu. Pored studija, priča 3 jezika i mama je divne trogodišnje devojčice. Glavni cilj joj da se izbori za prava osoba sa dijabetesom i pomogne svojim primerom i savetima svim devojkama i ženama sa dijabetesom da se ostvare u najbitnijoj stvari u životu – roditeljstvu!

Jelena Ignjatović

Gostujući autor

Pin It on Pinterest

Share This