Početkom ove godine, Novo Nordisk je dobio sve neophodne dozvole za puštanje na tržište novog „ultra“ brzog brzodelujućeg insulina Fiasp. Prvi su imali priliku da probaju ovaj novi insulin stanovnici Kanade, a zatim od marta i Evropljani. Kakav je ovaj novi insulin i šta on donosi, pročitajte u nastavku teksta.

Fiasp je insulin aspart (počinje sa dejstvom 15 minuta nakon ubrizgavanja) koji svojom inovativnom formulom više podseća na prirodni insulin koji proizvodi pankreas, u poređenju sa Novo Rapid-om. Ljudi iz Novo Nordiska uveravaju da ima i fleksibilnije dejstvo, u smislu da se može ubrizgati i nakon početka obroka, bez hiperglikemije. Ovu „ultra“ brzinu dejstva postigli su dodavanjem dva sastojka: Vitamina B3 (kako bi ubrzali absorpciju) i  Amino kiseline L-arginin (za stabilnost insulina). Sigurnost i efikasnost Fiasp-a je utvrđena kroz 3 faze kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo oko 2,100 osoba sa dijabetesom tip 1 i tip 2.

Ovo je prvi brzodelujući insulin koji je Novo Nordisk kreirao u poslednjih 10 godina, i može predstavljati veliku prekretnicu u kontroli dijabetesa.

Prema studijama koje su izvedene, utvrđeno je da Fiasp reaguje u krvotoku dva puta brže od Novo Rapid-a nakon ubrizgavanja, i vodi do bolje regulacije glikemije i smanjenja skoka nakon obroka. Takođe, utvrđeno je da dovodi do bolje kontrole dijabetesa kod oba tipa dijabetesa.

Brže reagovanje Fiasp-a na glikemiju, posebno je izraženo prilikom korišćenja ovog insulina u insulinskoj pumpi. U poređenju sa korišćenjem Novo Rapid-a u insulinskoj pumpi kod osoba sa dijabetesom tip 1, nije pokazao razlike u kompatabilnosti sa insulinskim pumpama i infuzionim setovima.

Insulin se nakon odobrenja Evropske Zdravstvene Komisije polako uvodi i ispituje u Evropskim državama. Prvo odobrenje za prodaju, dobijeno je u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a na odobrenje se čeka u Austriji i Švajcarskoj. Na ovaj insulin ćemo u našem regionu morati da sačekamo neko vreme, kao što smo morali da sačekamo i na Tresibu, ali sigurno da će predstavljati veliku novinu i olakšanje u doziranju insulina i regulisanju glikemije nakon obroka.

Pin It on Pinterest

Share This