Humani insulin predstavlja sintetički insulin koji se razvija u laboratoriji i imitira ljudski insulin koji se proizvodi u pankreasu. Ovaj insulin je razvijen tokom 1960ih i 1970ih godina, a odobren je za korišćenje 1982. godine. Pre razvoja humanih insulina korišćeni su životinjski insulini obično pročišćeni iz svinjskog insulina.

 Tipovi humanih insulina

Humani insulin je dostupan u dva oblika, kao kratko-delujući i srednje-delujući. Neki od humanih insulina su:

  • Kratko-delujući: Humulin S, Actrapid, Insuman rapid
  • Srednje delujući: Humulin I, Insuman basal, Insulatard

Brzina delovanja humanih insulina

Kratko-delujući humani insulini počinju sa dejstvom nakon 30 minuta, a najjače dejstvo imaju od 2 do 3 časa od ubrizgavanja. Delovanje je do 10 časova.

Srednje-delujući insulini počinju svoje destvo od 2 do 4 časa nakon ubrizgavanja, a imaju najjače dejstvo do od 4 do 10 časova. Dužina delovanja je 18 časova.

Prednosti i mane humanih insulina

Humani insulini su korišćeni tokokm 1980ih godina i omogućili su proizvodnju velike količine insulina po relativno niskim troškovima. To je pružilo mogućnost boljoj i lakšoj kontroli dijabetesa kako je insulin postao dostupniji za široke narodne mase.

Jedna od mana humanih insulina u odnosu na analogne insuline je brzina dejstva koja je malo sporija i zahteva pripremu i ubrizgavanje insulina 30 minuta pre obroka kao i potrebne užine između obroka što u današnje vreme brzog života nekome nije lako ispratiti. Postoje neki izveštaji da humani insulini mogu dovesti do nekih nuspojava kao što su smanjivanje osećaja na hipoglikemiju, umor povećanje telesne mase, ali kako do sada nije bilo dovoljno takvih slučajeva da se napravi istraživanje, ove tvrdnje su odbačene.

Pin It on Pinterest

Share This