Insulinska rezistencija

Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i on dozvoljava ćelijama da koriste glukozu(šećer) kao energiju. Osobe kojima je otkriveno stanje insulinske rezistencije imaju ćelije koje ne koriste insulin efikasno. To znači da ćelije imaju problem sa iskorišćavanjem glukoze, što izaziva nagomilavanje šećera u krvi. Ako je nivo šećera viši od normalnog, ali nije dovoljno visok da bi se okarakterisao kao dijabetes tip 2, to stanje se naziva prediabetes.

Nije potpuno jasno zašto se kod nekih osoba razvija insulinska rezistencija a kod drugih ne. Prekomerna težina i gojaznost su vodeći faktori rizika za ovu pojavu. Životni stil bez puno kretanja je takođe jedan od uzroka.

Insulinska rezistencija često ne pokrene nijedan vidljivi simptom, posebno u ranim fazama. Možete imati ovo stanje godinama a da ne znate za to posebno ako se nivo šećera u krvi ne proverava dugo.

Pojedine osobe kojima je otkrivena insulinska rezistencija mogu razviti stanje u kome se pojavljuju tamni pečati na pozadini vrata, preponama i pod pazuhom. To takođe dovodi do većeg rizika od dijabetesa tip 2. Ne postoji lek za stanje u kojem se pojavljuju pečati, ali ukoliko se tretira uzrok, mogu se pečati povući.

Insulinska rezistencija može oštetiti krvne sudove a da to ne znate. Ovo može povećati rizik od nastanka bolesti srca.

Kako otkriti?

Jedan od načina je HbA1C test koji pokazuje prosečnu visinu nivoa šećera u krvi za proteklih 2 do 3 meseca. Ovaj rezultat treba pokazati doktoru, i ukoliko je on preko 6% posavetovati se u vezi daljih analiza i dijagnoza.merenje

Nivo šećera u krvi se može proveriti u bilo kom periodu dana i tako utvrditi stanje glikemije.

Povremenu kontrolu glikemije treba započeti oko četrdesete godine života, zajedno sa standardnim testovima holesterola i ostalih provera. Idealno bi bilo ići na godišnju zdravstvenu kontrolu i proveriti ove parametre i u skladu sa njima reagovati.

Češće testiranje je preporučljivo u situacijama kada:

  1. Vodite pasivan način života sa malo kretanja
  2. Imate rođaka ili roditelja koji su oboleli od dijabetesa
  3. Imate visok krvni pritsak
  4. Imate simptome dijabetesa
  5. Imali ste gestacioni(trudnički) dijabetes

 

Pin It on Pinterest

Share This