Insulog je „pametni“ dodatak za pen koji čuva podatke o poslednjem ubrizgavanju i prenosi sve ostale na aplikaciju koja se nalazi na telefonu. Ovaj dodatak je moguće postaviti na većinu postojećih vrsta penova koji se danas koriste kako bi sprečio grešku pri doziranju kod osoba sa dijabetesom koje koriste insulin kao terapiju.

Dizajnirali i kreirali su ga mladići iz Tel Aviva kao deo svog start up-a. Osnivač ovog start up-a, Menash Michael koji živi sa dijabetesom već 30 godina, kreirao je Insulog nakon što je u Septemrbu 2013. godine ubrizgao preveliku dozu insulina greškom i doveo sebe u opasnost koja se završila intervencijom hitne pomoći. On smatra da je ovakav uređaj preko potreban osobama sa dijabetesom koje ubrizgavaju i prate doze ručno, kako bi lakše vodili bolest i sebe osigurali.

Prva verzija Insulog-a izašla je početkom 2015.godine, a unapređena verzija u Aprilu ove godine. Baterija na ovom uređaju traje između 5 i 6 dana i može se koristiti sa Novo Nordiskovim Flexpenom, Sanofijevim Solostarom, Lilijevim Kwikpenom i Flex Touch-om.

Senzor koji se nalazi na uređaju, uz pomoć vibracija prilikom navijanja i ubruzgavanja doze broji jedinice insulina. Prilikom sledećeg ubrizgavanja Insulog pokazuje prethodnu dozu, kao i proteklo vreme. Uređaj se može povezati pomoću Bluetooth-a sa aplikacijom na telefonu, koja beleži doze uz mogućnost beleženja glikemija. Ovi podaci mogu se sačuvati na računarskom sistemu, i kasnije koristiti za analizu ili kontrolu kod endokrinologa.

Ukoliko ovaj start up sakupi dovoljno novca za početak proizvodnje Insulog-a, možemo očekivati sredinom 2017. godine ovaj zanimljiv uređaj na tržištu.

Ovakva vrsta dodataka koji pomažu u praćenju ubrizganih glikemija predstavlja blisku budućnost mada i sadašnjost. Može u mnogome pomoći prilikom praćenja i vođenja bolesti. Čekamo da vidimo kada će ovako nešto biti dostupno, kao i kolika će biti cena.

Pogledajte video o Insulog-u:

Nova generacija Timesulina

InPen – novi pametni pen

Pin It on Pinterest

Share This