Kako sa dijabetesom živim već 12 godina, naučio sam kako da svakodnevne rutine sprovodim u delo na najlakši mogući način, jako brzo i bez velikih grešaka. Međutim, kako sve te svakodnevne rutine izvršavam bez razmišljanja, nekada mogu sebe dovesti u opasnost upravo u toj brzini i manjku pribranosti.

Jedna od takvih grešaka mi se upravo desila pre nekoliko godina. Svako veče u 22h sam imao svoju rutinu ubrizgavanja Lantusa koji se uglavnom nalazio zajedno sa NovoRapidom na nekoj od polica u sobi. Namestivši dozu ubrizgao sam insulin. Kada sam zatvarao poklopac nešto mi je bilo čudno, jer umesto uobičajene svetlo sive boje pena Lantusa u ruci mi se našao tamno plavi poklopac NovoRapida.

Strah je proizvela činjenica da je večernja doza Lantusa skoro duplo veća od bilo koje doze NovoRapida koju koristim u toku dana. Našao sam se u šoku i moje telo je obuzela ogomna nervoza. Pored svega toga, nikoga nije bilo sa mnom to veče u stanu ko bi mogao da mi pomogne. Šta da radim? Kako sada da odreagujem?  Koga da zovem? Sve su to bila pitanja koja su se ponavljala u glavi.

Kada sam se pribrao, shvatio sam da moram brzo reagovati. Uzeo sam komad hleba koji se nalazio u kuhinji i brzo otišao do najbliže prodavnice kako bih kupio sok i grickalice koje sadrže ugljene hidrate kako bih pokrio primljeni NovoRapid. Odmah sam pozvao druga koji je živeo u blizini kako bih ga obavestio šta se desilo i kako bi bar neko znao šta se dešava. Istog trenutka je došao i proveo sa mnom noć dok se sve nije stabilizovalo (Hvala mu!).

Krenuo sam sa unošenjem ugljenih hidrata, prvo sendvič pa za njim i čips i grisine. Sok je stajao pored za slučaj brze intervencije pri hipoglikemiji. Na svakih 10 minuta sam merio glikemiju kako bih bio siguran da nešto ne krene loše, i kako bih znao da li sam uzeo dovoljnu količinu ugljenih hidrata. Nakon 5 sati, koliko traje dejstvo NovoRapida, bio sam siguran sa blagom hiperglikemijom i jednom manjom hipoglikemijom tokom tog perioda. Ubrizgao sam Lantus i legao da spavam.

Moji saveti za ovaku sitaciju su:

  • Ostati pribran i polako rešavati situaciju korak po korak
  • Odmah obavestiti porodicu ili prijatelja kako bi bili spremni da priteknu u pomoć
  • Spremiti rezervu ugljenih hidrata i polako ih unositi. Jedan jak sendvič u kifli, smoki ili čips i obavezno flaša soka
  • Meriti glikemiju često, na svakih 10 ili 15 minuta
  • Ispratiti stanje glikemija tokom cele dužine dejstva insulina
  • U slučaju naglog pada i nemogućnosti da se glikemija vrati u normalu, obratiti se najbližoj medicinskoj ustanovi

Nakon ove situacije shvatio sam da koliko god dijabetes bio deo moje svakodnevne rutine, ne mogu mu prilaziti ležerno i na brzinu. Zato sam promenio raspored i od sada mi Lantus stoji u dnevnoj sobi na polici, dok NovoRapid ako nije u torbi onda stoji u kuhinji. Pre svakog ubrizgavanja insulina stanem i razmislim, pa tek tada delam kako ne bi došlo do brzanja i ovakvih grešaka.

Ovo iskustvo nateralo me je da malo bolje razmislim o načinima na koje izvršavam svakodnevne rutine, da unesem sebe više u sve to, jer dijabetes ne prašta ni najmanju grešku.  

Pročitajte sličan tekst…

Zaboravio sam dozu insulina

Kada nismo ni sigurni da li smo ubrizgali insulin, šta raditi tada i kako?

Pin It on Pinterest

Share This