Ove nedelje mi se desila jako inspirativna situacija. Uveče sam se vraćao kući, i razmišljao o tome kako da skupim potrebnu motivaciju da održim svoju kontrolu dijabetesa u najboljem mogućem stanju, makar ono što je u okviru mojih mogućnosti: da vodim računa o ishrani i održavam konstantnu fizičku aktivnost. Kroz to razmišljanje išao sam iz krajnosti u krajnost. Razmišljao sam o tome da sam se umorio svega, do toga da sam čvrsto rešio da ću najmanje četiri puta sledeće nedelje imati trening od najmanje sat vremena.

U svom tom razmišljanju podigao sam pogled i ispred sebe video momka koji je nosio tamne naočare i štapom proveravao prostor ispred sebe. Išao je u istom pravcu kao i ja nekoliko stotina metara, a ja sam pratio širom otvorenih očiju njegovo kretanje. Bez problema je išao gotovo pravolinijski i na svakom prešačkom prelazu stao i lagano prešao ulicu. Bio sam oduševljen njegovim snalaženjem. Ubrzo je otišao na drugu stranu i ja sam nastavio svojim putem.

Tada sam u tom momku video primer nekoga ko se na tako hrabar način bori i ne odustaje, sigurno učeći i brojeći svaki korak te 4cab8e5239a199fe20aff80f944c721drute beskonačno mnogo puta kako bi mogao da je savlada tako lako. U njemu sam video motivaciju koja mi je potrebna da izbacim sve te pesimistične misli iz glave i usresredim se na one dobre misli.

Dijabetes je posao koji se radi 24 časa dnevno svih 7 dana u nedelji. Merenje, ubrizgavanje, prilagođavanje i još mnogo stvari koje se rade non stop i koje se ne mogu ostaviti negde po strani ni u jednom trenutku. Zameniti funkciju nekog organa nije lako, ali znamo da je moguće i da je takođe korisno.

Znamo da je jedan od najvećih strahova većine osoba sa dijabetesom upravo pojava komplikacija vezanih za dijabetes. Zašto ne bismo umesto razmišljanja o komplikacijama koje loša kontrola može da nam donese, razmišljali o tome kako dobra glikemija i kontrola donose prednosti u sadašnjosti. Komplikacije kao što su slepilo, amputacija ili bolest bubrega nisu dobri motivatori u sadašnjosti. Umesto toga, razmislimo o tome šta nas čini srećnima trenutno i koliko dobra kontrola dijabetesa utiče na te aktivnosti. Dobra glikemija čini lakšim odlazak na posao, odlazak u školu, bioskop, sport ili druženje.

Kada motivišem sebe, uvek svoj motivacioni plan kažem dragim ljudima oko sebe. To je sjana stvar kada želite da imate nekog da Vas podseti šta ste obećali sebi, ali takođe i da stvori loš osećaj kada ne ispunite.

Nazovimo to motivacijom ili rutinom, imamo puno razloga da budemo motivisani da brinemo o sebi i svom dijabetesu. Volim svaki izvor svoje motivacije jer mi oni pomažu da ostvarim sve ono što poželim u kontroli dijabetesa.

.

Pin It on Pinterest

Share This