Tražeći stare materijale o dijabetesu, sve one brošure i knjige koje su skupljane kada je otkriven dijabetes, otvorio sam davno zaboravljena vrata ormana u kojima se nalaze potrošni materijali. Police pune neiskorišćenih lanceta i iglica kojima je davno prošao rok, koje stoje tu i čekaju svoju sudbinu.

Razlog zbog kog se one nalaze tu i zašto ih ima toliko je moja višegodišnja nemarnost koja se ogleda u tome da sam nekada lancete u bockalici menjao na višemesečnom nivou a iglice samo kada započinjem novi pen insulina.

Grozno, znam da jeste. Čak sam i mnogo puta video kako izgleda igla nakon nekoliko korišćenja i to me je uplašilo. Ali jako dug vremenski period, lancete sam menjao u retkim situacijama a iglice samo kada moram. Lancete sam menjao kada prilikom uboda osetim jak bol , ili kada se ubodem a iglica više nije u mogućnosti da probije kožu i krv ne izlazi. Menjanje lanceta i iglica dugo nije bio moj prioritet, već povremena aktivnost.

Koliko često menjate lancete i iglice?

  • Svaki dan 17%
  • Jednom nedeljno 19%
  • Jednom mesečno 21%
  • Nekoliko puta godišnje 37%
  • Nikada 6%

Preuzeto sam www,myglu.com

Tri stvari su me naterale da preispitam zašto to radim kada mi zalihe stoje u ormaru i dobijam ih za sada dovoljno za svaki mesec.

Prva: Jedan stariji čovek koji ima dijabetes dugo dok smo ćaskali u čekaonici kod doktora ispričao mi je priču o čoveku koji dugo2328527271_5e2fd3f25e2432 nije menjao lancete i to je dovelo stvaranja gangrene na prstu. Ova motivaciona priča zastrašivanjem je imala efekat na mene. Nakon istraživanja na internetu video sam kako igla izgleda nakon šest korišćenja, pa sam pomislio kako izgleda moja nakon desetine korišćenja i kako ne želim da mi se to desi sa prstima.

Druga: Počeo sam da osećam bol u vrhovima prstiju nakon svakog bockanja i počeo da se plašim scenarija o potpunom izumiranju nervnih završetaka na tim mestima.

download (1)Treća: Definitvna stvar koja je prelomila i olakšala mi donošenje odluke da lancete menjam redovno je otkrivanje zanimljive Accu Check Multiclix bockalice. Tih 6 lanceta unutar jednog šaržera koje se menjaju jednim okretom je presudila u svemu tome.

Sada iglice za pen i lancete menjam redovno, posle najviše 3 korišćenja (ipak ne dobijamo dovoljno od fonda za menjanje kod svakog bockanja, a i dobio sam savet od doktora da je to moguće i dozvoljeno).

Potrošenu kutiju lanceta i iglica vidim kao svoj uspeh i svakoj novoj se radujem jer znam da time čuvam sebe i svoje delove tela za veliki broj izazova koji me čekaju u životu.

Pin It on Pinterest

Share This