Kao svaka mlada osoba, u periodu odrastanja kada je odlazak na žurku i dobar provod na listi prioriteta, bio sam okružen alkoholom i ljudima koji ga konzumiraju u velikim količinama. Većim delom srednje škole uspevao sam da izbegnem alkohol i moje društvo je to razumelo, ipak to je dijabetes. Međutim, biti okružen ljudima koji imaju lud provod dok piju alkohol u izlasku, a ti piješ mineralnu vodu i posmatraš ih, nije baš zanimljivo. Tada sam počeo da osećam manjak mladalačke ludosti i nisam uživao u izlascima. Došao je trenutak kada sam i ja probao alkohol, i ispitao kako utiče na moju kontrolu dijabetesa.

Kada pijem, pijem pametno, u većini slučajeva. Jednom prilikom, preterao sam i došao u situaciju da ne mogu racionalno da odlučujem i vodim brigu o svom dijabetesu. Tada sam morao da se oslonim na svog drugara koji zna moje simptome dijabetesa i koji je često proveravao moju glikemiju kako bih pregurao taj period.

Alkohol sam po sebi je već ozbiljan problem. Dodajući uz njega dijabetes on postaje još ozbiljniji. Iako bi najzdraviji odgovor bio da se izbegne alkohol, veliki broj osoba (pogotovo mladih) sa dijabetesom će doživeti susret sa alkoholom, i zbog toga je bitno da ga razume.

Bitno je znati i biti svestan sedam stvari pre konzumiranja alkohola:

  1. Potrebno je biti oprezan pri konzumiranju alkohola jer on može izazvati hipoglikemiju, od nekoliko minuta nakon konzumiranja do 24 sata.
  2. Alkohol utiče na jetru u obavljanju procesa regulisanja nivoa šećera u krvi.
  3. Nikada ne piti na prazan stomak, već uzeti obrok ili užinu koji sadrže ugljene hidrate. Kada sam bio tinejdžer doktorka mi je uvek govorila da pojedem čips ili smoki pre izlaska ukoliko želim da popijem alkohol.
  4. Potrebno je uvek proveriti glikemiju pre alkohola. Ukoliko je glikemija ispod 5, najpoželjnije bi bilo pojesti nešto kako bi se glikemija malo podigla.
  5. Alkohol konzumirati sporije, jer brza konzumacija može izazvati osećaj mučnine, pospanosti i dezorjentisanosti, slične simptome kao hipoglikemija. Zato ljudi oko tebe moraju znati simptome.
  6. Alkohol dovodi do smanjenja sposobnosti reagovanja na neke osećaje i bistrinu uma. Moguće je da se ne oseti hipoglikemija i teže je voditi dijabetes.
  7. Treba znati svoju granicu sa alkoholom.

Alkoholu moramo pristupiti kao i dijabetesu – umereno.

Ukoliko dođe do konzumiranja alkohola najbitnije je da se znaju reakcije tela na alkohol kako bi se loše reakcije predupredil. Takođe, bitna stvar je i ne preći granicu koja dovodi do gubitka sposobnosti reakcije kojom sebe možemo dovesti u opasnost. Zato, sa alkoholom pametno.

Pin It on Pinterest

Share This