Nova studija koju je sproveo JDRF pokazala je da ne postoji povezanost između kravljeg mleka i tip 1 dijabetesa, i na taj način razbila mit o teorijama koje su govorile o uzroku pojave dijabetesa.

Nakon studija u kojima su učestvovale bebe iz 15 država, naučnici sa Medicinskog Faulteta Univerziteta St. Louis su zaključili upravo ovo. Svih 2159 beba koje su učestvovale u ovoj studiji su imale predispoziciju za nastajanje dijabetesa tip 1, što znači da je barem jedan član porodice oboleo od dijabetesa tip 1.

Polovina beba je hranjena standardnom formulom kravljeg mleka, a druga  polovina formulom koja nije sadržala ključni protein iz kravljeg mleka. Sve su na taj način hranjene u periodu od 2 do 6 meseci starosti. Takođe, sve bebe su praćene u narednih 10 godina kako bi se utvrdila mogućnost pojave razvoja dijabetesa tipa 1.

Naučnici su otkrili deca hranjena formulom kravljeg mleka nisu razvila tip 1 dijabetes nakon 11,5 godina starosti. Karen Addington, šef JDRF-a, je izjavila da je ovakva studija još jednom pokazala da i dalje ne postoji čvrst dokaz za bilo koju teoriju nastanka dijabetesa tip 1 i da se nada da će naredne studije pomoći u otkruvanju nekog uzroka ili leka za ovo stanje.

(Tekst preuzet sa www.jdrf.org.uk)

 

 

Pin It on Pinterest

Share This