Naša slatka priča počinje se odvijati još prošle godine u vrelim, julskim danima. U suton bismo se hladili u dvorištu ispijajući coca colu sa ledom. Katkad bismo razgovarali o činjenici kako Alejna, sada naš slatkiš, jako često pije tečnosti te odlazi na toalet. Povezivali bismo to sa jakim vrućinama, sve dok Alejna nije vremenom postajala nervoznija. Da, simptomi dijabetesa polako su se pojavljivali, te imali smo okidač za odlazak liječniku

Naše sumnje su se ispostavile tačnim – dijabetes! Stanje savremenog doba. Uskoro je i postavljena dijagnoza, tip 1, Alejna je dobila svoju terapiju, no tu šokantnu vijest moj um nije prihvatao. Uprkos tome što poznajem dosta osoba sa dijabetesom, pitala sam se zašto baš nju ? – Sve se dešava sa razlogom, odzvanjalo mi je u glavi. Zaista, sve. Svi smo stavljeni na razna iskušenja, vodimo razne borbe, pa i ovu protiv dijabetesa.

Vremenom sam stekla još mnogo prijatelja koji također imaju dijabetes, srela mnogo dječice koja također vode borbu protiv istog. To su sve naši hrabri junaci i junakinje.

Na vratima Alejnine sobe još od jula, stoji natpis: „Ćao svima, ja sam dijabetičar. Nije mi teško koliko mojim roditeljima. Svi koji imamo dijabetes moramo se boriti, a ja želim svima sve najbolje.“ Ubrzo je upoznavši mnogo osoba sa dijabetesom, prihvatila to i nastavila dalje.

I dok se još uvijek odvikavamo od nezdrave hrane i loših navika, radimo na tome da podignemo svijest o dijabetesu, da se svi skupa udružimo, međusobno pomažemo.
P.S. Coca colu sada pijemo samo za vrijeme hipoglikemija, a i svakako je nezdrava!
Lijep pozdrav svim slatkišima, ali i onima koji to nisu! 🙂

Pin It on Pinterest

Share This