Zovem se Filip i moja „slatka“ priča traje vec pet godina. Dijagnostifikovan mi je dijabetes tip 1. Prihvatanje i mirenje sa činjenicom da imam dijabetes zahtevalo je, pre svega, snagu, ali i vreme. Definitivno jedan od najtezih perioda u zivotu, kako za mene, tako i za moju porodicu.

Psihološka borba koju sam vodio bila je najteža. Počeo sam da se izolujem od ljudi, sve mi je smetalo, osećao sam se manje vrednim, bespomoćno, bojao sam se, pa postajao ravnodušan i tako u nedogled. Način zivota koji vodim danas se i dalje zasniva na konstantnoj borbi, ali sada sa dijabetesom. Jer ne, nije jaci od mene, niti cu dozvoliti da to ikada bude.

Moja je želja, pre svega, da sopstvenim primerom motivišem ljude. Ako ja mogu da kontrolišem svoj dijabetes i ne dozvolim da on vlada mnome, to može svako. To je glavna poruka koju želim da prenesem ljudima, a ličnim primerom ću to i pokazati svakome ko ima želju da se bori. Sada sam licencirani trener ljudi obolelih od dijabetesa koji predaju ne postavlja ni kao mogucnost izbora. Uvek postoji način, put života kojim dijabetes ne upravlja i ne oblikuje ga kako on želi, već je onakav kakvim ga mi izaberemo.

A ja, izabrao sam sport umesto laganih setnji, izabrao sam zdrave namirnice umesto prejedanja stvarima koje štete mom organizmu, izabrao sam borbu umesto predaju. Izabrao sam zivot!

Moj kratkometražni film o dijabetesu, pod nazivom „jači od dijabetesa“ možete pogledati ispod!

Pin It on Pinterest

Share This