Prvog trenutka kada mi je otkriven dijabetes, svi su mi pričali o tome kako sa dijabetesom može normalno da se živi i kako nebrojano mnogo slavnih ličnosti, sportista i olimpijaca ima dijabetes i to ih ne sputava da postižu sjajne rezultate u svojim karijerama. Međutim, jedini od onih meni poznatih,kao i većini ljudi na našim prostorima, su bili Hale Beri i Tom Henks (koji ima dijabetes tip2), dok su ostali poznati glumci, pevači i sportisti koji žive sa dijabetesom uglavnom poznati Američkoj publici.

Uglavnom sam u ovim ljudima tražio sebi neku utehu ili idealizaciju dijabetesa tako što sam video kako oni uspevaju da osvajaju Oskare i snimaju tako dobre filmove i pored dijabetesa sa kojim žive isto kao i svi mi ostali. Nikada nisam čuo za nekog sportistu koji bi mi poslužio kao „dijabetes idol“, sve do skoro.

Naime, u pitanju je Nacho Fernandes, fudbaler najboljeg tima na svetu Real Madrida. Njegova priča sa dijabetesom počinje kada je imao 12 godina. U to vreme je već bio u podmladku Reala i pred njim je prema pretpostavkama svih predviđena ovako velika karijera. Međutim, otkriven mu je dijabetes i u prvom trenu mu je rečeno, kao i većini nas, da će morati da se oprosti od profesionalnog fudbala jer neće moći to da uskladi sa dijabetesom. Nacho je tada posetio drugog doktora koji mu je rekao suprotnu stvar, a to je da se može slobodno baviti sportom i da je to sjajan način da svoj dijabetes drži pod kontrolom.

Nekih 14 godina kasnije, ovaj sjajni fudbaler igra u ovako velikom klubu, postiže golove u nekim jako bitnim utakmicama i živi svoj san iz detinjstva bez ikakvog ograničenja izazvanog dijabetesom.

Kada su ga novinari upitali kako je to živeti sa dijabetesom, on je odgovorio:

Ja sam pored svega normalna osoba, Djabetes je uvek tu i ja se trudim da stvari radim ispravno i trudim se da vodim računa o sebi. Jako sam oprezan kada je dijabetes u pitanju, jer ako treba da vodite računa o sebi kao fudbaler, onda živeti sa dijabetesom pored toga je tri puta teže!

Nadam se da će mnogo dece i mladih videti u ovom momku svog „dijabetes idola“ kao što sam ja video u Tom Henksu i Hale Beri, i da će onda kada im bude najteže, setiti se da i pored dijabetesa mogu da postignu velike stari. Ostaje da vidimo da li će Nacho Fernandes dati još neki intervju ili napisati neku zanimljivost iz svoje svakodnevice sa dijabetesom i profesionalnim fudbalom i tako pmoći svima nama da shvatimo na koje načine se nosi tokom utakmice i napornih treniga sa ovom našom bolešću.

Pin It on Pinterest

Share This