mar_2982Ćao, moje ime je Predrag Blagojević.

Ustanovljen mi je diabetes mellitius tip 1 13. Septembra 2004. godine.

Diabetes tip 1 je hronicni autoimuni poremećaj. Iz nepoznatog razloga moj imuni sistem je napao deo mog pankreasa.

Pankreas je organ odgovaran za regulisanje nivoa šećera u krvi. Nekoliko puta u sekundi on meri i prilagođava nekoliko hormona, konstantno održavajući savršeni nivo šećera u krvi. Taj poces ja pokušavam sada da imitiram.

Ako je nivo šećera ( ili glukoze) u mojoj krvi viši od normalnog, nanosim štetu svom telu i organizmu. Tokom vremena, visok nivo šećera može izazvati sve neželjene komplikacije povezane sa dijabetesom (amputaciju, otkazivanje bubrega, slepilo, itd.).

Ako je nivo šećera previše nizak, mogu nastati veliki problemi i mogu ostati bez svesti što može prouzrokovati loše stvari. Obe situacije donose velike pretnje za moje telo i organizam.

Često sam jedina osoba za stolom koja mora da radi komplikovane matematičke računice pre jela, pre polaska bilo gde, pre svakog pokreta, pre polaska u šetnju, pre polaska na spavanje. Dijabetes je uvek u mojim mislima, koliko god voleo ja to ili ne. U mom svakodnevnom životu ja sam sam sa njim, koliko god moja porodica i prijatelji bili na mojoj strani.

Imam osnovne alate, nesavršene mere i puno nepoznatog sa čim imam da se borim

Počinjem sa pisanjem o životu sa dijabetesom tip 1 kako bi moji prijatelji i porodica mogli da pročitaju ovo i razumeju moje svakodnevne borbe.

Život sa hroničnom bolešću je pun nejasnoća koje ne možemo sami da odgonetnemo i uvek nam treba savet i iskustvo drugih. S toga ovim putem želim da podelim sa vama priče o dijabetesu iz svoje svakodnevnice i da čujem vaše priče, kritike, komentare i šta imate da mi kažete.

Živim u Beogradu i uvek sam raspoložen za neki ceđeni sok i priču sa svojim saborcima. Želim da čujem od vas sve što imate da mi kažete. Kontaktirajte me kada god možete sa bilo kakvim pitanjima i predlozima na društvenim mrežama  (FacebookTwitter ) i rado ću vam odgovoriti.

Hvala vam na poseti!

Pin It on Pinterest

Share This