Penzioneru iz Velsa dodeljena je prestižna nagrada za više od 50 godina života sa dijabetesom tip 1. Džordž Najt, koji ima 77 godina, nagrađen je od strane Britanske Dijabetes asocijacije „Alan Nabaro“ medaljom za uspešno vođenje bolesti već duže od pola veka.

Ovaj sjajni i pre svega inspirativni gospodin, primio je svoju nagradu 4. marta i tom prilikom pričao o glavnim promenama u zdravstvenom sistemu od kada je njemu otkriven dijabetes, davne 1964. godine kada je imao 24.godine.

„Količina informacija i podrške dostupnih osobama sa dijabetesom je neverovatna u današnje vreme, posebno kada se uporedi sa tim koliko ih je bilo malo kada mi je otrriven dijabetes“, kaže gospodin Najt. 

„Stvari su se toliko promenile i unapredile i ne mogu dočekati da vidim šta donosi bliska budućnost u oblasti brige i lečenju dijabetesa. Posebno želim da mlade osobe sa dijabetesom tip 1 znaju da iako nije nekada lako živeti sa ovom bolešću, ipak je moguće živeti dug i zdrav život“.

Ovaj penzioner je znao da nešto nije u redu kada je sa 24 godine njegova telesna masa spala sa 70kg na 44kg. Tada je požurio kod doktora u bolnicu gde mu je otkriven dijabetes tip 1. Ali ova bolest nije demotivisala Džordža, pa je on i dan danas aktivan na polju dijabetesa gde učestvuje u raznim akcijama i sastancima u bolnici u kojoj mu je ustanovljen dijabetes.

„Alan Nabaro“ nagrada se dodeljuje u Britaniji osobama koje sa dijabetesom žive više od 50 godina. Ime je dobila po Alanu Nabaru koji je živeo sa dijabetesom tip 1 tokom većeg dela svog života i dobio je 1968. godine prestižnu nagradu Britanskog plemstva za posvećenost borbi za prava osoba sa dijabetesom.

Ovakav vid nagrade ne samo da je zaslužen za osobe koje 50 godina žive sa dijabetesom, već mislim da bi bilo sjajno i da se uvede svuda s obzirom na to koliko ovakvi ljudi mogu služiti kao motivacija svima nama koji svakodnevno nosimo dijabetes zajedno sa sobom kroz svaku aktivnost.

(Tekst preuzet ovde)

Pin It on Pinterest

Share This