Loš izbor mesta za svakodnevno ubrizgavanje insulina može biti najveći krivac za uobičajenu promenu potkožnog tkiva, takozvanu lipodistrofiju. Tada dolazi do promene na potkožnom tkivu u vidu tvrdog grumena koji na dodir uglavnom prouzrokuje bol. Ubrizgavanje insulina na ova mesta može dovesti do problema u delovanju insulina i do problema u regulisanju glikemije. Sporedni efekat lipodistrofije je usporavanje apsorpcije ili odbacivanje insulina ubrizganog na ta mesta.

Danas su u upotrebi moderniji insulini koji su smanjili pojavu ove potkožne promene na minimum. Uprkos tome, ne razmišljajući ili zato što nam je tako najlakše, dešava se da ubrizgavamo insulin na isto mesto duži vremenski period.

Najefikasniji način za sprečavanje ove pojave je stalna promena mesta ubrizgavanja insulina.

Insulin se apsorbuje različitom brzinom u zavisnosti od toga gde se ubrizgava. Zato je najbolje koristit isto mesto za svaku dozu svakog narednog dana. Ako sam dozu za doručak ubrizgao u stomak u ponedeljak, u utorak ću takođe.

Generalno, stomak je mesto koje koristim za ubrizgavanje doze za doručak i ručak zbog brzine apsorpcije kako bih na najbolji način pokrio unete ugljene hidrate. Ruke koristim za ubrizgavanje doze za večeru jer apsorpcija insulina u ovom delu tele je srednje brzine i odgovara obroku koji u tom delu dana unosim. Na kraju, večernju dozu dugodelujućeg insulina ubrizgavam u butine ili zadnjicu, mesta gde apsorpcija najsporija, kako bi insulin delovao postepeno i pokrio potrebe za insulinom tokom cele noći.rotacijja

(Jako je bitno izbegavati oblasti koje će se koristiti tokom fizičke aktivnosti jer to ubrzava apsorpciju insulina i može dovesti do hipoglikemije)

Kako bi izbegli stvaranje lipodistrofije, potrebno je menjati mesta ubrizgavanja insulina bar jedan centimetar od prethodne doze i stalno rotirati. Pošto dugodelujući insulin ubrizgavam u butinu jedno veče ubrizgam u desnu a zatim sledeće u levu. Ako pronađete bar četiri tačke na svakoj od butina u koje ćete ubrizgavati insulin, menjanjem strane i mesta dolazi do toga da tek za osam dana ubrizgavate insulin u isto mesto, što je više nego dovoljno da se mesto uboda oporavi. Taj sistem se može koristiti i za ostala mesta ubrizgavanja.

Ako se ipak pojavi lipodistrofija na nekom mestu ubrizgavanja, potrebno je to mesto odmoriti duži vremenski period i koristiti druga mesta. Nakon dve nedelje doćiće do poboljšanja na tom mestu, a nakon dva do tri meseca najverovatnije će se u potpunosti povući.

Pin It on Pinterest

Share This