Stižu nove dobre vesti za osobe sa dijabetesom tip 1. Prvi „veštački pankreas“ je odobren od strane Američke administracije za hranu i lekove (FDA).

Medtronik je proizveo MiniMed 670G, prvi uređaj koji kombinuje kontinuirani merač glikemije i insulinsku pumpu. On obezbeđuje tačnu dozu insulina koja je potrebna za održavanje nivoa šećera u krvi, ali takođe prestaje sa ubrizgavanjem kada nivo šećera u krvi naglo počinje da pada. Sve ovo svodi rizik od uzimanja previše i premalo insulina na minimum.

Kompanija Medtronik opisuje MiniMed 670G kao prvi zatvoreni hibridni sistem za osobe sa dijabetesom . Na uređaju je potrebno samo da korisnik ukuca ugljene hidrate unete za obrok i povremeno izvrši kalibraciju senzora, dozvoljavajući mu da živi slobodnije. Takođe pomaže i da korisnik može da spava normalno i probudi se sa normalnim nivoom šećera u krvi,

Ovakva tehnologija može omogućiti osobama sa dijabetesom tip 1 da žive svoje živote bez konstantne brige i ručnog merenja nivoa šećera u krvi i ubrizgavanja insulina.

Iako je FDA odobrio izlazak na tržište MiniMed 670G uređaja za osobe sa dijabetesom tip 1 starijim od 14 godina, potencijalni koisnici će morati da sačekaju još malo kako bi došli do njega. Medtronik želi da testira uređaj u stvarnom životu pre plasiranja u proleće 2017. godine. Takođe kažu da će uređaj biti siguran za korišćenje i kod osoba mlađih od propisane granice od 14 godina.

Ovakav proizvod je bilo očekivano da se uskoro nađe na svetskom tržištu, nakon ekspanzije kontonuiranih merača glikemije (CGM), i predstavlja zaista jedno veliko osveženje i inovativnost koja se čekala jako dugo. Ostaje nam da vidimo kako će funkcionisati ovaj i slični uređaji, i nadati se da će se pojaviti i kod nas u godinama koje slede. Do tada, čuvajte se i sačekajte ovakvu budućnost zdravi i spremni.

(Izvor: www.futurism.com)

Pin It on Pinterest

Share This