Saveti za zdraviji način života sa dijabetesom

Rate this post

Održavanje zdravlja kada imate dijabetes je od vitalnog značaja za osiguranje najboljeg kvaliteta života. Sa dijabetesom je moguće živeti normalnim, zabavnim i zdravim životom samo što trebate uzeti dijabetes pod svoje ruke kako biste preuzeli kontrolu nad svojim zdravljem.

Nažalost, ne možete kontrolisati sve što može da utiče na vaše zdravlje, kao što su genecki faktori, starost ili porodična istorija dijabetesa. Međutim, možete preduzeti korake da biste dostigli svoj puni zdravstveni potencijal, dodajući godine svom životu i poboljšavajući njegov kvalitet, čak i ako vam je dijagnostikovan dijabetes. Pravilno upravljanje dijabetesom uključuje zdravu ishranu, redovnu vežbu, uzimanje lekova i informisanje o novim tretmanima.

Saveti za zdraviji način života sa dijabetesom

Koraci koje treba preduzeti za zdrav život sa dijabetesom uključuju:

  • Izbor zdravog načina života

Upravljanjem svojom težinom kroz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja i pronalaženje zdravih načina da se nosite sa stresom, možete sprečiti ili odložiti pojavu dijabetesa i smanjiti njegov uticaj na vaš organizam.

  • Upotreba zdrave hrane

Odabir šta jedete, koliko i kada jedete, veoma je važan u upravljanju dijabetesom. Zdrava ishrana je važna za sve, čak i za one koji nemaju dijabetes. Vaš obrok treba da sadrži dosta povrća bez skroba (primjer: brokule, boranije ili veliku salatu), malu količinu škrobne hrane (pirinč ili rezanaca), određenu količinu proteina. Ne zaboravite da pijete puno vode. Pokušajte da izbegavate da jedete pre spavanja jer ovo može da poveća nivo šećera u krvi tokom noći dok spavate.

  • Održavajte zdravu težinu

Ako imate prekomernu težinu, gubitak nekih od tih dodatnih kilograma pomaže u vašem planu upravljanja dijabetesom.  Kroz kućno praćenje i redovno vaganje, možete pratiti svoj šećer u krvi, krvni pritisak, holesterol u krvi i težinu.

  • Redovno vežbajte

Preporučuje se da vežbate najmanje 30 minuta pet dana u nedelji. Aerobne vežbe pomažu u održavanju srca snažnim, a aktivnosti poput hodanja, plivanja i baštovanstva, ubrzavaju rad srca. Takođe dodajte vežbe snage, istezanja i ravnoteže da biste bili pokretljivi, izgradili mišiće i pomogli vam da ostanete stabilni na nogama.

  • Pravilno konzumirajte lekova

Uzmite sve propisane lekove prema uputstvima svog lekara o tome kada da ih uzimate kroz propisanu odgovarajuću dozu. Možete da koristite dnevni organizator pilula da biste bili sigurni da uzimate sve što vam je potrebno i da podesite alarm koji će vas podsetiti kada je vreme da uzmete sledeću dozu.

  • Pravilno konzumirajte lekovaRedovni pregledi kod lekara

Dijabetes može imati višestruke zdravstvene posledice (uticaj na vaš vid, stopala, noge i srce) i može zahtevati posebne lekove i posebnu ishranu. Održavajte sve sastanke kod lekara i kada ste tamo, obavezno razgovarajte o svim pitanjima ili nedoumicama koje imate sa zdravstvenim radnikom.

  • Dozvolite sebi poslastice s vremena na vreme

I dalje možete uključiti neke poslastice u svoju ishranu, čak i dok jedete zdravo. Naučite kako da napravite neke ukusne deserte bez šećera tako što ćete kupiti kuvar za dijabetičare ili pretražiti slatkiše za dijabetičare. Dozvolite sebi poslasticu s vremena na vreme, jer  pomoći će vam da ostanete na pravom putu sa svojim zdravim načinom života.

  • Biti svestan mogućih komplikacija

Znanje je moć – kako kažu, a saznanje na koje komplikacije treba paziti pomoći će vam da prepoznate znakove da nešto nije u redu. Ljudi sa dijabetesom imaju veći rizik od komplikacija kao što su bolesti srca, moždani udar, problemi sa očima, bolesti desni, problemi sa stopalima, problemi sa kožom, pa čak i depresija.

  • Tražite podršku

Obratite se drugima koji imaju dijabetes tako što ćete se pridružiti grupi za podršku. Ili, podelite svoju priču sa prijateljima i članovima porodice koji vam mogu pomoći da održite zdrav način života. Promena nekih vaših starih navika može uveliko doprineti upravljanju dijabetesom. Znanje kako da vodite zdrav način života omogućiće vam da u potpunosti uživate u svom životu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here