Svečano je otvorena nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa koja za cilj ima obezbeđivanje besplatnih treninga za decu sa dijabetesom u pet gradova širom Srbije.

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju dece mlađe od 14 godina koja imaju dijabetes. U želji da doprinose unapređenju zdravlja naših najmljađih sugrađana, kompanija Wiener Städtische osiguranje (WSO) je, drugu godinu za redom, podržala projekat Sportom protiv dijabetesa (TIP 1). Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u pet gradova u Srbiji. Od ove godine, podršku projektu dao je i Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije (ZSMSRS) kroz besplatna testiranja za decu sa dijabetesom. Projekat će, šestu godinu za redom, realizovati sportski klub Vašarište iz Kragujevca, koji je ujedno i inicijator projekta.

Svečano otvaranje nove sezone projekta Sportom protiv dijabetesa organizovano je u Beogradu 28.02. u 13h u Sportskoj akademiji Senjak. Na otvaranju, prisutnima su se obratili: Borko Marinković – inicijator projekta i predsednik SK Vašarište, Dragana Nerandžić – rukovodilac službe za marketing u WSO, Aleksandar Stanković, lekar – predstavnik ZSMSRS i Mateja Marinković – promoter projekta. Podršku ovom projektu dali su i glumica Anđelka Prpić, koja je vodila program, kao i voditelj Dejan Pantelić, koji je nakon zvaničnog otvaranja vežbao zajedno sa decom.

„U Srbiji od šećerne bolesti boluje više od 8,2% stanovništva, a broj dece ispod 14 godina koja oboljevaju od ove bolesti iz godine u godinu raste. Zato je naša kompanija odlučila da nastavi sa podrškom projektu Sportom protiv dijabetesa, u želji da pomognemo ovoj deci da se uz određene mere, savete i disiplinovan način života dalje razvijaju i odrastaju. Kroz ovaj projekat, mi smo omogućili deci oboleloj od dijabetesa da jednom nedeljno imaju besplatne treninge fudbala, badmintona i školicu sporta. Kao i prethodne  godine, besplatni treninzi biće na raspolaganju deci u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, a od ove godine proširili smo projekat i na Niš i Čačak,“ izjavila je Dragana Nerandžić. 

„Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“  izjavio je Borko Marinković tom prilikom. „Drago mi je da smo od ove godine dobili još jednog partnera na projektu – Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Oni  će obezbediti stručno-edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja određenog broja dece uključenih u ovaj projekat.“

Od sada, besplatni treninzi biće dostupni osnovcima u tri grada – Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, sa pauzama u toku školskog raspusta, i to na sledećim lokacijama:

  • Beograd – badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;
  • Novi Sad – treninzi u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37 i sportskom centru Oaza, Bulevar Evrope 17;
  • Kragujevac – školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12.

Od marta, treninzi će biti dostupni i mališanima u Čačku, a od aprila i u Nišu.

Svi zainteresovani više informacija mogu pronaći na sajtu www.sportomprotivdijabetesa.com, kao i na fejsbuk stranici www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/ .

Informišite se i pružite svojim mališanima kvalitetno vreme koje može pomoći u regulisanju glikemija, kao i upoznavanju i druženju sa „slatkim“ drugarima.

Pogledajte i slike sa otvaranja projekta i uverite se u sjajnu atmosferu koja vlada na svakom treningu!

Pin It on Pinterest

Share This