Šta je HbA1C?

Hemoglobin A1C test, poznat i kao HbA1C ili glikozilirani hemoglobin je bitan test krvi koji pokazuje kako je vođena bolest. On pokazuje prosečan nivo šećera u krvi za poslednja 2 do 3 meseca i pored svakodnevog kućnog merenja glikemija predstavlja još jedan metod za praćenje i kontrolu bolesti.

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koji nose kiseonik kroz telo. Kada dijabetes nije dobro kontrolisan (nivo šećera u krvi je visok), šećer u krvi se kombinuje sa hemoglobinom i postaje glikoziliran. Prosečan nivo šećera u krvi se može izmeriti hemoglobinom A1C . Ako je nivo šećera bio visok u nekom periodu, i on će biti visok.

Koji je normalan nivo HbA1C-a?

Za osobe koje nemaju dijabetes, normalan nivo hemoglobina A1C je između 4% i 5,6%. Nivo između 5,7% i 6,4% predstavljava nivoHBa1C u kome je povećan rizik od dijabetesa, preko 6,5% prestavlja diabetes. Zbog toga što loša kontrola dijabetesa vodi do povećanog rizika od komplikacija koje nosi bolest, za osobe sa dijabetesom je preporučljivo da HbA1C bude ispod 7%. Što je viši ovaj rezultat, veći je rizik od komplikacija koje nosi bolest.

Osobe sa dijabetesom potrebno je da testiraju hemoglobin na svaka 3 meseca kako bi postigli željeni nivo kontrole. Oni koji imaju u dužem periodu dobru kontrolu dijabetesa, ovaj period mogu i produžiti. Eksperti preporučuju kontrolu hemoglobina bar 2 puta godišnje.

 

Pin It on Pinterest

Share This