Rani Jutarnji Šećer U Krvi

Rate this post

Rani Jutarnji Šećer U KrviOsobe sa dijabetesom melitusom obično imaju visok nivo šećera u krvi ujutro („fenomen zore“). Ovi prijedlozi vam mogu pomoći da to riješite. Možda ste čuli za“fenomen zore“. Tijelo proizvodi porast hormona koji počinje u vezi 2 do 3 sata prije vašeg zajedničkog buđenja, stvarajući povećanje nivoa šećera u krvi natašte (prije jela). Bez aktivnosti insulina potrebne za regulisanje ovog porasta, nivo šećera u krvi natašte raste rano ujutro (ili u zoru). Upravljanje skokovima šećera u krvi koji se dešavaju rano ujutro može vam pomoći da daleko bolje kontrolišete probleme sa dijabetesom upravo ovdje su tri tehnike koje vam mogu pomoći: vrlo rano večerajte i također jedite manje ugljikohidrata.

Vrijeme kada jedete i ono što konzumirate aspekti su koji mogu uticati na stepen šećera u krvi rano ujutro. Ako konzumirate ranije, možete bolje promijeniti dozu insulina u rezultat „podizanja šećera u krvi“ ugljenih hidrata. Ako se noću osjećate kao poslastica, odlučite se za hranu koja vam sigurno neće povećati šećer u krvi, poput šake orašastih plodova, komada sira ili kuhanog jajeta. Savjet: pokušajte zamijeniti pirinač ili krompir povrćem sa roštilja ili salatom, ili smanjite svoju normalnu porciju ugljenih hidrata za pedeset posto za večeru. Budite energični nakon večere. Vježbe mogu pomoći u snižavanju stepena glukoze u krvi noću i zaista rano ujutro. Ideja: hodajte, vježbajte jogu ili vozite stacionarni bicikl 15 do 20 minuta nakon večere. Pratite glukozu u krvi ujutro. Sedmicu ili 2, svako jutro provjeravajte glukozu u krvi. Tražite ponašanja povezana sa svojim zadacima ili onim što ste konzumirali dan ranije. Ako vam je nivo šećera u krvi visok svako jutro, provjera prije spavanja, jedna oko 2 ili 3 sata ujutro, kao i još jedna kada ustanete nekoliko uzastopnih večeri, sigurno će vam pomoći i vaš ljekar da utvrdi da li je to osjećaj zore ili nešto drugo što bi moglo biti razlog. Ako imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebno više detalja, posavjetujte se sa svojim stručnjakom za medicinsku njegu.

Zašto Je Jutarnji Nivo Šećera U Krvi Tako Varijabilan?

Glukoza u krvi se ne priprema stalno za blago buđenje. Naprotiv, može se desiti da primijetite hiperglikemiju ili hipoglikemiju kada dan tek počinje. Kako tačno razgovarati o ovim senzacijama? Postoje li neki lijekovi? Normalan stepen šećera u krvi odgovara nivou glukoze u krvi (glukozi) između 0,70 i 1,10 g/l. ako je mjereni nivo šećera u krvi preko ove granice, nalazimo se u hiperglikemiji, a također, ako je niža, ostajemo u hipoglikemiji. Otkriven 1980-ih, fenomen zore opisan je kao spontani porast nivoa šećera u krvi po završetku večeri. Svakako, u ovom trenutku tijelo, kako bi se pripremilo za buđenje, kao i zadatak, pojačava proizvodnju određenih hormona (razvojni hormon, kortizol i takođe adrenalin) koji ima efekat oslobađanja glukoze u jetri i samim tim porast nivoa šećera u krvi. Ovaj fenomen postoji i u vrsti 1 kao i u dijabetičarima tipa 2. Iako noćni post ne utiče mnogo vremena na nivo glukoze u krvi, moguće je patiti od rane jutarnje hipoglikemije. Razlozi mogu biti nekoliko.

Zašto Je Jutarnji Nivo Šećera U Krvi Tako VarijabilanPrvi uzrok može proizaći iz greške u dozi insulina ili dugotrajnog liječenja kao što je sulfonamid ili uzimanja raznih drugih lijekova (antiaritmici, antidepresivi ili specifični anestetici). Još jedan potencijalni zločinac: nedostatak ugljenih hidrata. Zapravo, hipoglikemija može nastati zbog pogrešne procjene količine ugljenih hidrata koji su zaista uneseni. Može dodatno pratiti povraćanje ili dijareju ili jaku konzumaciju alkohola dan prije … Često je dodatno moguće da razlog nije utvrđen. Ako doživite jutarnju hipoglikemiju, tačno kako reagovati? Da biste bolje razumjeli šta se dešava, postoji samo jedna metoda, rutinsko određivanje glukoze u krvi, posebno noću. Među mogućim lijekovima je provjera upotrebe kontinuiranog senzora mjerenja glukoze (MCG) u periodu od jedne sedmice. Rezultati omogućavaju povezivanje varijacija nivoa šećera u krvi tokom 24 sata sa događajima, kao i aktivnostima dana, ali i sa konturama aktivnosti insulina, posebno ako ste pod injekcijom. Procena ovih krivina sa vašim medicinskim stručnjakom ili dijabetologom može biti mogućnost da modifikujete insulin ili da prilagodite svoje doze. Ne čekajte da razgovarate sa!

Kako Tačno Mogu Upravljati Jutarnjom Glukozom U Krvi?

Ne osećate uvek efekte smanjenog ili visokog šećera u krvi. Da biste bili sigurni da su problemi sa dijabetesom u dobroj ravnoteži, potrebno je često meriti glukozu u krvi jer ona varira svakodnevno pod uticajem različitih faktora (plan ishrane, vežbanje, stres i anksioznost i tako dalje). Kako da pratim glukozu u krvi? Prati se na 2 načina: u istraživačkoj laboratoriji za medicinsku analizu: za određivanje šećera u krvi natašte, kao i svaka 3 mjeseca, glikiranog hemoglobina (HbA1c). Glukometrom za ispitivanje kapilarne glukoze u krvi (na kapi krvi) više puta dnevno u određeno vrijeme. To se naziva samokontrolom stepena šećera u krvi (SMBG). Ovo praćenje predlaže ljekar koji se oslanja na vašu vrstu problema sa dijabetesom i vašu vrstu liječenja. Od ključne je važnosti za dijabetičke probleme tipa 1, potrebne za dijabetičke probleme tipa 2 koji su potisnuti insulinom, kao i za varijabilne za dijabetičare vrste 2 koji nisu potisnuti insulinom. Ovo samokontrola se uglavnom koristi za regulaciju i zaštitu od nejednakosti (hipo/ hiperglikemija), kao i za prilagođavanje vašeg liječenja. To dodatno čini izvodljivim mjerenje rezultata hrane, sportske metode ili fizičke aktivnosti na njenom šećeru u krvi.

Koliko Često Treba Da Pregledam Glukozu U Krvi?

Koliko Često Treba Da Pregledam Glukozu U KrviPrije bilo kakve provjere, bitno je znati svoje glikemijske ciljeve: na prazan stomak i također 2 sata nakon jela (postprandijalni). Vaš ljekar će sigurno uspostaviti s vama ove svrhe zajedno sa pravilnošću mjerenja. Ne postoji univerzalna politika. Ipak, visoki zdravstveni autoritet (HAS) savjetuje: za dijabetes melitus tipa 1: najmanje 4 testa svaki dan. Glikemijski ciljevi utvrđeni su između 70 i 120 mg/ dl prije jela, kao i < < 160 mg/dl postprandial. Za dijabetičke probleme vrste 2: u svim slučajevima, glikemijski ciljevi su postavljeni između 70 i 120 mg/ dl prije jela, kao i 180 mg/ dl postprandijalni. U zavisnosti od vrste terapije, regularnost se razlikuje. Za gestacijski dijabetes melitus: ciljevi su rigorozni: na prazan stomak  0,95 g / l kao i < 1.20 g/l postprandial. Za više detalja kontaktirajte HAS preporuke.

Vrsta 1 i takođe 2 dijabetes

Indikatori i propisivanje samokontrole glukoze u krvi kod osobe sa dijabetesom. Vrsta 2 dijabetesa. Tehnika lijekova za kontrolu šećera u krvi u dijabetičkim problemima tipa 2. Samokontrola stepena glukoze u krvi u dijabetičkim problemima tipa 2: vrlo ciljana upotreba. Dobra je ideja izvršiti dodatne provjere prije vožnje, prije i poslije intenzivnog ili nepredvidivog fizičkog napora, u okolnostima neobičnih obroka ili aktivnosti, u situaciji sumnje na hipoglikemijsku nelagodu, u slučaju infekcije itd. Koje uređaje koristiti? Za mjerenje nivoa šećera u krvi trebat će vam: mjerač glukoze u krvi: uređaj se kompenzira socijalnom sigurnošću i sigurnošću samo svake 4 godine u slučaju problema s dijabetesom koji se liječe inzulinom ili retinopatijom dijabetičara.

Trakama ili elektrodama (koje se potpuno osuše), lancem za čisto individualnu upotrebu, lancetama (finim iglama): bez višekratne upotrebe, prilagođenim alatu za lancing. Kako tačno mogu izvršiti mjerenje glukoze u kapilarnoj krvi? Morate uzeti bris za kosu da biste pregledali glukozu u krvi. Da bismo vam pomogli da usvojite najbolje pokrete, Otkrijte naš praktični list naveden u nastavku (ovi vizuali su znak i nemaju kliničku vrijednost): „efikasna i bezbolna eliminacija kose“. Ne oklijevajte zatražiti od svoje zdravstvene grupe da vam pomogne u poduzimanju idealnih postupaka. Nakon tog zapisa ovo dovodi do podloge za samokontrolu šećera u krvi sa vašim komentarima. Ako je vaš mjerač opremljen softverskim programom, možete ih odmah preuzeti sa svog mjerača. Vaš ljekar ih može pregledati tokom svake konsultacije. Interes: riješite se igala u entuzijastima predviđenim za ovaj cilj, a također ne ravno u smeću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here