Već nekoliko jutra za redom budim se sa hiperglikemijom koja jako utiče na moj san. Budim se umoran, sa bolom u glavi i suvim ustima razmišljajući o košmarima koje sam sanjao prethodne noći. To mi u velikoj meri utiče na produktivnost i kvalitet samog dana. Ovakva vrsta problema u dijabetesu može biti nezgodna ukoliko se često dešava, jer utiče na san koji je ključan za odmor i spremnost da se osoba bori sa svakodnevnim zadacima, kao i onim što život sa dijabetesom nosi.

Ukoliko je jutarnja hiperglikemija učestala, potrebno je obratiti se svom endokrinologu zbog mogućnosti da dugodelujući insulin koji koristite ne odgovara Vama i Vašim potrebama. Ako se jutarnja hiperglikemija javlja retko, dobro je znati i utvrditi razlog tome kako bi se adekvatno delovalo kada se javi. Neki od razloga su:

 1. Večernja doza dugodelujućeg insulina je niska.
  Loše određena doza dugogdelujućeg insulina može biti jedan od glavnih uzroka hiperglikemije ujutru. Doziranje “noćnog” insulina je jako bitno, jer odgovarajućom dozom pokrivamo skokove šećera u krvi prourokovane hormonskim radom tokom sna. Ukoliko je doza neodgovarajuća, bitno je učestalije merenje glikemije tokom noći nekoliko noći za redom kako bi se utvrdio efekat doze insulina.
 2. Lošiji izbor večere kojoj je potrebno duže da se razgradi.
  Samo zato što je pre spavanja glikemija bila u normali, to ne mora da znači da će ona i ujutru biti takva. To može zavisiti i od večere koju ste pojeli. Ukoliko je sadržala dosta ugljenih hidrata i masti, produžava se period varenja i razgradnje hrane na 4 do 8 časova, što znači da će glikemija rasti i nakon završetka delovanja brzodelujućeg insulina.blood-sugar-meme

 

 • Hormoni mogu izazvati hiperglikemiju rano ujutru.
   Telo može samo podići glikemiju normalnim radom hormona koji se u većoj meri luče ujutru pred buđenje. Takozvani hormon kortizol je zaslužan za to. Njegovo lučenje je aktivno između 4 i 8 časova ujutru kada se telo priprema za naredni dan. Ova pojava se naziva “sindrom zore”, i samo praćenjem glikemije tokom noći može se utvrditi odgovarajuća doza insulina.
 • Telo se bori sa hipoglikemijom koja se desila u toku noći.
  Odgovor tela na noćnu hipoglikemiju koja dugo traje u toku noći može biti puštanje hormona glukagona i epinefrina. Tada se može desiti da se probudite sa neočekivanom hiperglikemijom ujutru. Ukoliko se probudite preznojeni, ili vam je ekstremno hladno, tada je najverovatnije da se radi o ovoj pojavi koja se naziva “Somogijev efekat”.

 

 Kada dođe do ovakvih situacija, tek tada shvatimo koliko je bitan „taj“ dugodelujući insulin koji ubrizgavamo samo jednom dnevno za celokupno vođenje kontrole nad dijabetesom.

Kako bi otkrili šta je tačan uzrok jutarnje hiperglikemije, poželjno je obratiti pažnju na ova četiri razloga kako bi utvrdili pravu dozu insulina. Najbolje bi bilo meriti glikemiju pre spavanja i oko 3 časa ujutru nekoliko dana za redom kako bi otkrili pravi uzrok i preduzeli pravu akciju. Kada dođe do ovakvih situacija, tek tada shvatimo koliko je bitan „taj“ dugodelujući insulin koji ubrizgavamo samo jednom dnevno za celokupno vođenje kontrole nad dijabetesom.

Pin It on Pinterest

Share This